Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Evo kako emocije majke utiču da se inteligencija novorođenčeta razvija

Mama i beba

Zahvaljujući pozitivnim emocijama, majčin mozak počinje da radi “u istom ritmu” sa mozgom bebe, što doprinosi razvoju njegove inteligencije.

Psiholozi sa Univerziteta u Kembridžu (UK) koristili su elektroencefalografiju (EEG) da vide šta se dešava sa signalima u mozgu majki i beba kada komuniciraju. Ispostavilo se da u ovom trenutku moždani talasi (fluktuacije u električnoj aktivnosti mozga) počinju da se sinhronizuju. Štaviše, majčin mozak se prilagođava fluktuacijama u aktivnosti mozga deteta, počinje da pulsira “u istom ritmu”.

Istovremeno, ako je majka dobro raspoložena, kada u njenoj komunikaciji sa detetom ima mnogo naklonosti i nežnosti, jača se veza između njenog mozga i mozga bebe. Pomaže razvoju mozga deteta.

“U ovoj fazi bebinog života, njegov mozak ima veliku marginu plastičnosti, odnosno sposobnost da se menja u zavisnosti od iskustva koje dete dobije. Koristeći pozitivan ton u komunikaciji sa detetom, roditelji stimulišu razvoj njegove inteligencije”, objasnila je vodeći autor studije Viki Leong.

Istovremeno, rezultati studije sugerišu da depresija majke može negativno uticati na razvoj deteta upravo zbog slabe veze između njegovog mozga i mozga majke. Depresivne majke ređe komuniciraju sa bebom i mogu govoriti bez emocija. Zbog toga dete ne prima od majke emotivnu poruku koja mu je toliko neophodna da bi se razvijao, objasnio je Leong.

Tagovi:
Pročitajte još: