Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Evo koliko će nas koštati gorivo narednih sedam dana!

gorivo

Cena nafte u svetu raste neprekidno od 25. avgusta i uz rast od oko pet odsto stigla je na nivo veći od 87 dolara za barel brenta. Takav trend prati i benzin na mediteranskom tržištu koje je relevantno za cene na srpskim pumpama. Cena benzina je porasla za oko tri odsto, na 560 dolara za tonu.

Međutim, cena omiljenog goriva u Srbiji, dizela, oštro je pala za pet odsto ove nedelje i to je mogao da bude razlog da mu se i u Srbiji smanji cena. Dizel je na kotaciji berze za luke u Đenovi i Laveri pao sa 945 na 896 dolara. Pre toga je bio stabilne cene od oko 915 dolara na koju je stigao nakon blagog pada.

U ovim uslovima danas je, kao i svakog petka kraja zime 2022. godine, u Srbiji određena maksimalna cena goriva na pumpama. Prema Uredbi o ograničenju cena, koja je prošlog petka produžena do 30. septembra, na benzinskim stanicama ćemo litar evrodizela narednih nedelju dana plaćati maksimalno 204 dinara, a benzina evropremijum BMB95 189 dinara.

Do ove promene benzin je koštao 202 dinara po litru, a BMB95 189 dinara, i te se cene nisu menjale dve nedelje. Cena dizela je sada veća dva dinara, dok se kod benzina i ovoga puta nije pomerala.

Cene po Uredbi Vlade

U Srbiji su maloprodajne cene goriva na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara 2022. godine, a kojoj se važnost produžava svakog meseca.

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaju odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Lavera).

Cenu koju odredi Ministarstvo energetike potvrđuje Ministarstvo unutrašnje trgovine, i kada je ono objavi na svom sajtu, petkom najkasnije do 15 časova, ona postaje zvanična cena za sledećih sedam dana.

Tagovi:
Pročitajte još: