Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Evo zašto bi trebalo da izađemo na vazduh čim se probudimo

Buđenje

Postoji mnogo stvari za kojima nestrpljivo posežemo kada se ujutro probudimo – to su telefon, šolja kafe ili četkica za zube kako bismo okolinu poštedeli svog zadaha.

Međutim, neuronaučnik dr Endru Haberman, ujedno i profesor neurobiologije i oftalmologije na Stanford School of Medicine, tvrdi kako bismo svakog jutra morali da izađemo na svež vazduh, prenosi Mel Magazine. A objasnio je i zašto.

U vlastitom podcastu dr Haberman je objasnio kako je posmatranje sunčeve svetlosti, idealno bez sunčanih naočara, od dva do deset minuta nakon buđenja vitalna navika koju treba da razvije svaki čovek kojem je stalo do svog zdravlja.

Kako je objasnio, ta jutarnja navika pokreće oslobađanje dopamina ili hormona sreće.

Za njega je dokazano da podstiče bolje raspoloženje, smanjuje rizik od depresije, poboljšava koncentraciju, ali i podstiče mršavljenje.
Isto tako, dnevno svetlo je ključno jer oslobađa hormon stresa kortizol, koji deluje kao određeni signal za buđenje, podstiče razbuđivanje, ali i sposobnost fokusiranja tokom dana.

Brojne dosad sprovedene studije potvrdile su da jutarnje izlaganje prirodnom svetlu poboljšava noćni san i budnost tokom dana, što su ujedno ključni aspekti stabilnog mentalnog zdravlja.

Isto tako, istraživanja su pokazala da je vitamin D kroz izlaganje suncu povezan s ukupnim smanjenjem rizika od depresije.

Tagovi:
Pročitajte još: