Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

“Evropljani neće ginuti za Donbas”: Borelj – ne očekujem skori završetak sukoba u Ukrajini

Borelj

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da ne očekuje skori završetak sukoba u Ukrajini, a Evropa bi trebalo da nastavi da pruža vojnu pomoć Kijevu uprkos činjenici da je to skupo za Evropljane.

– Pošto smo se na početku sukoba obavezali da ćemo podržavati Ukrajinu, moramo nastaviti da je podržavamo sve dok oni ne budu u stanju da se suprotstavljaju i dok predsednik Rusije Vladimir Putin ne odluči da prekine rat. Ali to se, nažalost, neće skoro dogoditi – rekao je Borelj tokom diskusije na konferenciji Svetskog ekonomskog foruma o globalnoj saradnji, ekonomskom rastu i energiji za razvoj.

Prema njegovom mišljenju, oružani sukob može da se nastavi bar do izbora u SAD.

– A mi, paralelno sa time, moramo da nastavimo da podržavamo narod Ukrajine. Evropljani neće ginuti za Donbas, ali možemo pomoći Ukrajincima da ne ginu za Donbas još dugo vremena – dodao je on.

Borelj je rekao da je pitanje koje mnogi u Evropi postavljaju o tome koliko će još novca morati da se potroši na ukrajinski sukob – teško.

Međutim, ako se ne pomogne Kijevu, onda će se, prema njegovom mišljenju, “istorija razvijati drugačije”.

Rusija smatra da isporuke oružja Ukrajini ometaju rešavanje situacije, direktno uključuju zemlje NATO-a u sukob i predstavlja “igranje vatrom”.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju.

Prema njegovim rečima, SAD i NATO direktno učestvuju u sukobu, uključujući ne samo isporučivanjem oružja, već i obučavanjem vojnika u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama.

U Kremlju su izjavili da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi pregovorima i da će imati negativan efekat.

Tagovi:
Pročitajte još: