Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Evropska komisija preti da će zabraniti prodaju iPhone telefona u Evropi

Apple

Ukoliko Apple nastavi da se ponaša kao Apple, prelazak na USB-C konektor neće biti dovoljan kako bi nastavio da prodaje svoje telefone u EU.
Ukoliko pratite tehnologiju, ne sumnjamo da ste već imali priliku da čujete reč “ekosistem” kada se govori o proizvodima kompanije Apple. Ovaj termin je nešto čime se gigant iz Kupertina ponosi, i bio je jedan od ključnih faktora u uspehu kompanije na tržištu ne samo pametnih telefona, već i svih drugih uređaja. Međutim, kritike su sve glasnije, a ukoliko Apple nastavi po starom, više neće moći da prodaje svoje telefone u Evropi.

Evropska unija je donela zakon po kojem će nakon 2024. godine biti zabranjena prodaja svih prenosivih uređaja koji ne koriste USB-C port za punjenje i prenos podataka. Mnogi proizvođači odavno ispunjavaju sve uslove i nemaju razloga za brigu, međutim, kako je Apple jedna od retkih kompanija koja se tvrdoglavo drži svog Lightning konektora na iPhone telefonima, razumljivo je da su sve oči uprte u nju.
Prema glasinama i procurelim informacijama o iPhone 15 seriji pametnih telefona, očekuje se da će se Apple povinovati ovoj odluci već ovog septembra. Međutim, takođe kruže informacije da bi kompanija, apsolutno u svom stilu, mogla da ograniči funkcionalnost USB-C konektora kako bi svoj pun potencijal mogao da dostigne isključivo korišćenjem ovlašćenih Apple kablova, punjača i dodataka. Ove informacije nisu promakle Evropskoj uniji.

Kako piše Die Zeit, evropski komesar za industriju Tijeri Breton je u pismu poručio kompaniji Apple da ograničavanje USB-C konektora nije dozvoljeno. “Uređaji koji ne ispunjavaju uslove univerzalnog punjača neće biti dozvoljeni na tržištu EU”, tvrdi Breton, ponavljajući stav Evropske komisije koja je već upozorila Apple na sastanku koji se održao u martu.

Ovo nije jedina obaveza koju je EU nametnula gigantu iz Kupertina. Već sledeće izdanje iOS operativnog sistema će konačno dozvoliti instaliranje aplikacija iz izvora koji nisu App Store, ali ostaje da se vidi kako će se takva promenata pokazati na delu, odnosno da li će instalacija biti ograničena samo na prodavnice aplikacije treće strance ili će biti identična kao na Android telefonima.

 

Tagovi:
Pročitajte još: