fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Farbanje i pramenovi: Šest načina da se rešite neželjenih žutih tonova u kosi

Kosa

Ako se često farbate, verovatno ste barem jednom do sad primetili žute tonove na kosi.

Kada su u pitanju svetliji pramenovi, često se koristi “blajh”, odnosno izbeljivač kako bi se uklonila boja.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Izbeljivač ima sposobnost otvaranja kutikule kose i rastvaranja melanina ili prirodne boje kose. Ovo je zapravo glavni krivac za dosadne, neželjene naranžaste tonove koji se pojavljuju u kosi već nakon nekoliko ispiranja.

Ipak, postoji i mnogo drugih činioca koji mogu doprineti neželjenim narandžastim i žutim tonovima, kao što su kvalitet vode, izlaganje suncu i proizvodi koji se koriste.

Brinete i crnke imaju pigmente crvene ili narandžaste boje u kosi, a kada dođe do oksidacije, ti tonovi dolaze do izražaja. Ako ste brineta i imali ste ili imate pramenove, sigurno znate o kakvoj nijansi je reč, ali postoji nekoliko načina kako da ih izbegnete ili ublažite, i to bez odlaska u frizerski salon.

1. Ljubičasti šampon

Ovaj šampon “poništava” preterano tople, narandžaste tonove i zadržava one hladnije, svetlije nijanse plave. Pomaže neutralizovanju svetlih pramenova.

2. Sjaj ili toner

Pre odlaska iz salona, posavetujte se s frizerom i dotgovorite tretman nege i sjaja nekoliko nedelja nakon farbanja ili izvlačenja pramenova. To će privremeno pomoći da se ne pojave neželjene nijanse. Pramenovi zahtevaju i održavanje, pa budite spremni redovno da idete u salon kako bi boja ostala živopisna i sveža.

3. Filteri za vodu

Voda takođe igra veliku ulogu u životnom veku farbe za kosu. Može da joj našteti hlorisana i slana voda, kao i visok nivo minerala u običnoj vodi. Stručnjaci zato predlažu korišćenje filtera za pročišćavanje kako bi se sprečilo nakupljanje minerala.

4. Šampon bez sulfata

Proizvodi koje koristite kod kuće još su jedna stvar koju treba uzeti u obzir. Oni koji sadrže puno hemikalija, posebno alkohola, mogu uticati na boju kose. Stručnjaci preporučuju proizvode bez sulfata koji održavaju kosu hidriranom i neutralizuju medene tonove.

5. Odaberite laganije pramenove

Kad se prvi put odlučite za pramenove, budite strpljivi jer, ako napravite veliki kontrast i u jednom koraku pređete iz brinete u plavušu, može se dogoditi neželjeni efekat. Postepeno posvetljeni pramenovi bolje su rešenje.

6. Izbegavajte UV zrake

I preterano izlaganje suncu može imati neželjeni uticaj na boju kose. Može isušiti kosu i uzrokovati njeno izbeljivanje. Kad je izložena sunčevim zracima, sve se više ističu topli tonovi kose i narandžasti tonovi dolaze u prvi plan.

Tagovi:
Pročitajte još: