fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Fejsbuk uzročnik poremećaja ishrane?

Istraživači su povezali stvaranje negativne slike o sopstvenom izgledu sa satima koje mlade žene provode na Fejsbuku, što može uticati na pojavu depresije i poremećaja u ishrani.

Studija se bavila time koliko često devojke upoređuju sopstvena tela sa svojim prijateljima, u vezi sa korišćenjem Fejsbuka, ishranom i navikama u vežbanju, i doživljajem svog tela. Mogli su da predvide koliko često su se devojke osećale loše u pogledu sopstvenog izgleda, nakon gledanja tuđih slika ili ‘postova’, te koliko često su se poredile sa svojim prijateljima.

Što više vremena provode na Fejsbuku, to je veća mogućnost za razvijanje negativnih osećanja u vezi sopstvenog tela i poređenja sa izgledom svojih prijatelja. Studija je takođe pokazala da žene koje žele da smršaju, ako više borave na Fejsbuku, obraćaju više pažnje na svoj izgled.

Prošlogodišnje istraživanje je pokazalo da oko 76% devojaka želi da ‘skinu koju kilu’, a dve trećine ispitanica je koristilo Fejsbuk. Iako je više od polovine izjavilo da su ih tuđe poruke na pomenutoj društvenoj mreži o fitnesu i zdravlju, inspirisale, 22% njih je osećalo zavist, a 15% krivicu, zato što se striktno ne pridržavaju sopstvenih dijeta i treninga.

Ranije studije ispitivale su doživljaj sopstvenog izgleda kod studentkinja i adolescentkinja koje koriste ili ne koriste Fejsbuk, a najnovije istraživanje je potvrdilo vezu između vremena provedenog na Fejsbuku i negativnog doživljaja sopstvenog izgleda.

Dr. P. Ekler, koja je učestvovala u istraživanju, smatra da stručnjaci za javno zdravlje, koji se bave poremećajima ishrane,  sada imaju jasan dokaz o tome kako socijalni mediji utiču na doživljaj svog tela i poremećaje ishrane kod mladih žena.

Prema rečima stručnjaka, dok vreme provedeno na Fejsbuku nema direktne veze sa poremećajima ishrane, ono utiče na stvaranje lošije slike o sopstvenom izgledu. Eksperti na tom polju smatraju da takav doživljaj sopstvenog tela postepeno može dovesti do negativnog odnosa prema hrani.

Oni smatraju da usmerenost na fizičke atribute može biti opasnija na socijalnim, nego na tradicionalnim medijima, čak iako mogu biti manje realistični.

(dailymail.com)

Preuzeto: srbijadanas.com

Tagovi:
Pročitajte još: