Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Filipini optužili Kinu za opasne manevre u Južnom kineskom moru

Manevri

Vlasti Filipina optužile su kinesku obalsku stražu za izvođenje „opasnih manevara“ i „agresivnu taktiku“ u Južnom kineskom moru.
Portparolka filipinskog ministra spoljnih poslova Terezita Daza pozvala je Kinu da se uzdrži od akcija koje mogu da dovedu do „neželjenog incidenta“, prenosi Rojters.

Prethodno su iz filipinske obalske straže saopštili da je jedan kineski brod izveo opasne manevre na udaljenosti od oko 45 metara od filipinskog broda, a da su druga dva predstavljala „značajnu pretnju“ po bezbednost filipinskog broda i njegove posade.

Incident se dogodio pošto je filipinska obalska straža preduzela jednonedeljne patrole na strateškom plovnom putu i nakon posete kineskog ministra spoljnih poslova Ćin Ganga Manili prošlog vikenda, gde se sastao i sa predsednikom Filipina Ferdinandom Markosom Mlađim.

Iz kineskog ministarstva spoljnih poslova poručili su da je kineska obalska straža preduzela mere za zaštitu suvereniteta, nakon što su filipinska plovila upala u teritorijalne vode Kine.

Kina polaže pravo na veći deo Južnog kineskog mora, a Filipini su više puta pozivali Peking da obustavi „agresivne aktivnosti“ na tom području.

Filipinska obalska straža je saopštila da je tokom misije od 18. do 24. aprila identifikovala više od 100 navodnih kineskih plovila.

Tagovi:
Pročitajte još: