fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

(FOTO) Kula dobija centar kulturnog života-Počeli radovi u nekadašnjoj zgradi policije

Kula dobija centar kulturnog života-Počeli radovi u nekadašnjoj zgradi policije 3

Zvanično su počeli radovi na rekonstrukciji, dogradnji, energetskoj sanaciji i promeni namene nekadašnje zgrade policije u Muzej i Gradsku biblioteku. Ovo je najveća investicija na polju kulture u opštini Kula u poslednjih nekoliko decenija. U zgradi će biti smeštena Biblioteka, a prvi put Kula će dobiti i Muzej, Letnju scenu na otvorenom, kao i druge sadržaje iz oblasti kulture. Finansijer radova je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, dok je investitor lokalna samouprava. Prema planu, rok za završetak radova je 1. oktobar naredne godine.
Predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić, obišao je radove i tim povodom rekao je da ovi radovi imaju karakter istorijski važnih, s obzirom da će opština Kula dobiti objekat koji će biti centralna tačka u sferi kulture sa posebnim značajem, ne samo za lokalnu samoupravu, već i šire.
„Ovi radovi su najveći kada je u pitanju kultura i objekti kulture na teritoriji naše opštine. Vrednost radova iznosi preko 200 miliona dinara, ali, u finansijskom smislu, jesu veliki i značajni i još veći i značajniji su u smislu da se radi o objektu kulture koji će biti centralna tačka naše opštine i na taj način i simbolično želimo da ukažemo da je u opštini Kula kultura, umetnost i obrazovanje tačka oko koje se svi okupljamo i koja je za nas posebno značajna. Razlika između varošice, grada i neke ruralne sredine zapravo je činjenica da li ta sredina ima kulturu i ljude koji se bave njome i, na kraju krajeva, objekte u kojima se ti sadržaji realizuju. Biblioteka je izgorela pre više od deset godina, a sada se vraća na svoje mesto i dobija adekvatne prostorije, ali ne samo biblioteka već će po prvi put Kula dobiti i muzej, čitaonicu, a u dvorištu će biti izgrađena letnja pozornica za sadržaje koji mogu tokom leta tu da se realizuju. Dakle, biće prisutno više sadržaja i ustanova, a centralna ustanova je biblioteka koja će u svom sastavu po prvi put imati muzej. Razgovarali smo i dogovorili smo se sa još nekim značajnim ustanovama i udruženjima koja će naći svoje mesto u ovom novom prostoru koji će biti sasvim sigurno najlepši prostor, ne samo po svom sadržaju, nego i po izgledu i načinu kako će biti izgrađena i realizovana, ja sam uveren, već sledeće godine. Ovo je veoma bitan dan za našu opštinu, početak radova su sada već u punom kapacitetu i dobio sam uveravanja da će svi rokovi biti ispoštovani i da ćemo sledeće godine ovde biti drugim povodom, a to je otvaranje ovog objekta“, rekao je Miljanić.
Početak radova obišla je i direktorka Narodne biblioteke Kula, Dragana Durković, koja je naglasila da je ovo istorijski dan za njihovu ustanovu, s obzirom da će naredne godine pitanje lokacije biblioteke biti trajno rešeno.
„Posle 15 godina biblioteka konačno dobija svoj prostor sa čitaonicom, a takođe dobijamo i muzej, kao i letnju pozornicu i odeljenjem za decu. Naši sugrađani biće u prilici da svakoga dana dođu i da pročitaju raznovrsnu literaturu. Lično sam veoma srećna i zadovoljna zbog početka radova i uverena sam da ćemo sledeće godine doći ovde i prisustvovati otvaranju zgrade koja će rešiti naš višegodišnji problem, a to je manjak prostora“.+, zaključila je Durković.

Tagovi:
Pročitajte još: