fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

(FOTO) Kula: Održano predavanje „Značaj pčela u zaštiti životne sredine“

Kula: Održano predavanje „Značaj pčela u zaštiti životne sredine“ 4

Predavanje pod nazivom „Značaj pčela u zaštiti životne sredine“ održano je u prostorijama „Nepkera“ u Kuli. Prisutni građani imali su prilike da čuju zanimljive informacije o medu i njegovim benefitima, košnicama, ali i o ugroženosti pčela. Takođe, bilo je reči i o pošumljenosti u opštini Kula, zaštiti životne sredine i upoznavanju građana sa daljim aktivnostima Udruženja „Zelena zona opštine Kula“ koje je i organizator predavanja. Prisutnima je nešto više o ovim temama rekao Stjepan Braca Lončarić, pčelar sa višedecenijskim iskustvom.

U okviru programa prikazana je i emisija „U poseti kod“, tačnije jedna od epizoda u kojoj je Lončarić bio gost, a na samom kraju posetioci su mogli da degustiraju domaću medovaču, medenjake i da u prijatnoj atmosferi razmene utiske o samom predavanju. Govoreći o izazovima sa kojima se pčelari susreću, Lončarić je akcentovao nesavesno rukovanje agrotehničkim preparatima koje često dovodi do trovanja živog sveta, a što se u najvećem broju slučajeva odražava i na pčele:

„Ja se bavim pčelarstvom više od pola veka i mogu da kažem da su vremena bila drugačija. Moram da priznam da sam malo i ogorčen na silna trovanja koja čine ogromnu štetu pčelama, životinjama i pticama. U prvom redu, ja kao pčelar moram da budem taj koji će da brani životnu sredinu za pčele jer od njih nema ništa ako su ugrožene do te mere da im je ugrožena brojnost. Poljoprivrednici jako truju prskajući svoje kulture u neadekvetno vreme i na neadekvatan način u toku dana kada su pčele najaktivnije. To trovanje se odražava i na divljač, a skorašnji primer trovanja srna u kulskom lovištu to i dokazuje. Takođe, to trovanje se odražava i na reproduktivne sposobnosti živog sveta u atarima, s obzirom na to da su otrovane srne bile neplodne zbog otrova u sebi. Pre nekih deset godina mi smo alarmirali javnost, pošto su nam matice bile neplodne zbog korišćenja otrova na terenima gde su bile smeštene. To ne valja za pčele, srne i ostatak živog sveta, ali ne valja ni za čoveka, jer sada već imamo primere mnogih zdravstvenih problema i kod ljudi.“

Nemanja Major iz „Zelene zone opštine Kula“ istakao je da je njihovo Udruženje formirano sredinom avgusta prošle godine i da im je primarna delatnost zaštita životne sredine. Takođe, Major je kao bitnu stvar izdvojio potpisivanje memoranduma sa Opštinom Kula, čime će više od 25 udruženja biti uključeno u posao pošumljavanja na teritoriji opštine Kula.

„Naše Udruženje je formirano negde sredinom avgusta prošle godine i ono je neprofitno i nestranačko udruženje koje se bavi zaštitom životne sredine i koje pokušava da edukuje što više građana o zaštiti vode, vazduha i zemljišta i, samim tim, da povećamo pošumljenost. Prvenstveno smo se okupili tu zbog manjka pošumljenosti, odnosno zbog malih površina pod šumom, tako da smo se skupili u jedno udruženje koje je registrovano nakon nekoliko meseci. Organizovali smo do sada nekoliko akcija vezanih za čišćenje, zajedničko druženje i edukaciju dece, a pre ovoga smo imali neformalno udruženje koje se zvalo „Kula iz tvog ugla“ koje je sprovodilo slične akcije, ali smo to sa formiranjem „Zelene zone opštine Kula“ želeli malo više da ozvaničimo. Potpisali smo memorandum sa opštinom Kula, tačnije naše udruženje i još 25 udruženja i dobrovoljno vatrogasno društvo, čija je suština čuvanje i održavanje posađenih sadnica na teritoriji naše opštine, kao i podizanje stepena pošumljenosti i nicanje novih zasada i šuma.“

Tagovi:
Pročitajte još: