fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

(FOTO) Kula: Potpisan Ugovor o finansiranju projekta – bivša zgrada MUP-a uskoro novo sedište kulture

Kula: Potpisan Ugovor o finansiranju projekta - bivša zgrada MUP-a uskoro novo sedište kulture 5

U Svečanoj sali opštine Kula danas je svečano potpisan Ugovor o finansiranju projekta „Rekonstrukcija, dogradnja, adaptacija, prenamena i energetska sanacija zgrade Muzeja i Gradske biblioteke u Kuli“. Ugovor su potpisali predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić i pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Dragana Milošević, u prisustvu opštinskih zvaničnika i direktora kulturnih ustanova sa teritorije opštine.

Nakon potpisivanja Ugovora, predsednik opštine i pokrajinska sekretarka obišli su nekadašnju zgradu Policije, koja će već naredne godine, zahvaljujući sredstvima opredeljenim od strane Pokrajinske vlade i Pokrajinskog sekretarijata, postati novi centar kulture. Po rečima Damjana Miljanića, ovo je najveća investicija u oblasti kulture u Kuli u poslednjih 50 godina, a jedna od najzapuštenijih zgrada uskoro će dobiti potpuno novu funkciju i izgled.

„Nekadašnja zgrada Policije premeštena je u novi prostor, u funkcionalnu zgradu koja se takođe nalazi u ovoj ulici, gde zaposleni i građani koji koriste usluge te službe imaju bolje uslove za rad i funkcionisanje. Zahvaljujući Pokrajinskom sekretarijatu i Pokrajinskoj vladi, uradili smo projektnu dokumentaciju i obezbeđena su značajna sredstva, preko 2 miliona evra, za posao rekonstrukcije ove zgrade. Na taj način će ova zgrada, koja je sigurno jedna od najružnijih i najzapuštenijih u našoj opštini, a možda i šire, dobiti potpuno novu funkciju. Ovde će biti novi centar kulture, pa i obrazovanja u našoj opštini i najlepša zgrada u istoj. Ovo je najveća investicija u kulturi u našoj opštini u zadnjih 50 godina. Najveća je po iznosu koji se izdvaja, ali i po činjenici da biblioteka posle 15 godina od kako je izgorela i od kako je neuslovno smeštena u prostor Pionirskog doma dobija svoju novu adresu i prostor, a po prvi put u istoriji Kula dobija objekat muzeja. Deo prostora biće opredeljen za Muzičku školu i za nevladine organizacije koje će ovde naći prostor za svoje funkcionisanje i smeštaj. Ovo je zaista veliki dan za našu opštinu i za pokrajinu. Sigurno ima i infrastrukturno većih investicija od ovih, ali ovo svakako jeste najznačajnija investicija u našoj opštini“, poručio je Miljanić.

Pokrajinska sekretarka, Dragana Milošević, istakla je da je iznos za prvu fazu ovog projekta opredeljen, uverena da će opština Kula, nakon izgradnje najlepšeg objekta u istoj, pretendovati da bude kandidat za srpsku prestonicu kulture. Dodala je i da je u protekle dve godine podržano 17 lokalnih samouprava i 19 objekata, dok je u proteklih nekoliko godina obezbeđeno 25 miliona evra samo za kulturu, čime Pokrajinska vlada kulturnu politiku pokazuje u delima:

„U protekle dve godine, od kako smo osnovali taj Konkurs putem Sekretarijata koji vodim, podržali 17 lokalnih samouprava. U pitanju je 19 objekata koji su u javnoj svojini i vrednost investicije do sada iznosi 10 miliona evra. Pokrajinska vlada, na čelu sa Srpskom naprednom strankom, ali i sa njenim koalicionim partnerima, u proteklih nekoliko godina obezbedila je 25 miliona evra samo za kulturu, za infrastrukturu kada je kultura u pitanju, za adaptaciju, rekonstrukciju, ali i za izgradnju novih objekata u kulturi putem i drugih resornih sekretarijata, poput Sekretarijata za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, ali i Uprave za kapitalna ulaganja. Taj finansijski  pokazatelj svedoči o činjenici kakva je naša kulturna politika. U poslednje tri decenije se apsolutno nije vodila briga, pa makar i ono tekuće održavanje. Zatekli smo potpunu devastaciju kulture. Ova Pokrajinska vlada pokazuje, zajedno sa Republičkom, kulturnu politiku u delima“, zaključila je Milošević.

Tagovi:
Pročitajte još: