Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

(FOTO) Postavljanje novog standarda u lečenju kardiovaskularnih pacijenata

Postavljanje novog standarda u lečenju kardiovaskularnih pacijenata 8

Prema podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut”, bolesti srca i krvnih sudova su 2022. godine bile vodeći uzrok smrti u Srbiji sa učešćem od 47,3 odsto u svim uzrocima smrti i u proseku je 141 osoba dnevno umirala od tih problema.

Ova poražavajuća statistika ne zaostaje ni u našem okrugu, pa je broj pacijenata kojima je adekvatna zdravstvena pomoć potrebna konstantno visok. S tim u vezi, Opšta bolnica „Dr Radivoj Simonović“ ucrtala se na mapu bolnica sa najsavremenijim mogućnostima lečenja kardiovaskularnih oboljenja. Naime, zahvaljujući izuzetnom entuzijazmu njenih medicinskih radnika, te uz podršku viših nivoa vlasti, bolnica u Somboru dobila je jednu od najbolje opremljenih angio-sala u regionu i tako dostigla novi standard i kvalitet u lečenju kardiovaskularnih pacijenata.

-Mislim da je ovo revolucionarna stvar za ovaj okrug. Ubrzali smo protok pacijenata, koji sada mnogo lakše dobijaju dijagnostiku. Samo ću vam reći podatak da pre nego što smo mi imali salu, bio je jako dugačak period čekanja za odlazak u Sremsku Kamenicu, pošto je u to vreme to bila jedina angiološka sala na teritoriji Vojvodine, a sada praktički ne postoji lista čekanja, tj. na listi imamo nekih 15 do 20 pacijenata, a sve se završi u toku dvadesetak dana, kaže dr Predrag Radulović, šef Odseka za interventnu kardiologiju.

On ističe da su faktori rizika značajno povišeni ubrzanim načinom života, te naglašava važnost preventivnih pregleda, ali i uvođenja zdravih životnih navika.

-Preventivni pregledi su jako važni, jer tako na vreme možemo sprečiti nastajanje i razvoj bolesti. Govorim iz aspekta kardiologije. Znači pravovremeno odrađen ehokardiografski pregled, pravovremeno odrađen test opterećenja, može sprečiti nastajanje infarkta miokarda koji je najteža komplikacija koronarne bolesti i aterosklerotske bolesti. Vrlo često nam se javljaju i mladi ljudi uzrasta između 35 i 40 godina, koji imaju koronarnu bolest, koji imaju infarkte.  Mislim da je svemu tome doprineo ovaj sadašnji ubrzani način života, nepravilna ishrana, nedovoljno odmora, spavanja, nedovoljno bavljenje fizičkom aktivnošću, pušenje i druge neželjene aktivnosti koje koje mogu uticati na razvoj koronarne bolesti.

Pored toga, u okviru programa prekogranične saradnje, za ovu salu obezbeđen je aparat za telemedicinu, koji omogućava direktne konsultacije sa lekarima iz drugih zdravstvenih ustanova koje su umrežene u ovaj projekat.

-To su savremeni načini funkcionisanja medicine koji nam omogućuje da, ukoliko se recimo nađemo u nekakvoj situaciji u kojoj imamo nedoumicu, u mogućnosti smo da kontaktiramo lekare sa Instituta u Sremskoj Kamenici, koji će nam dati instrukcije kako da završimo proceduru, kako da odredimo recimo veličinu stenta, da li je pacijent za revaskularizaciju kardiohiruršku ili perkutanu, znači jedan koristan aparat koji nam omogućava da lakše rešavamo naše dileme, zaključuje dr Radulović.

Angio-sala je počela sa radom 2017. godine, a ukupan broj sprovedenih procedura je 2200.

Tagovi:
Pročitajte još: