Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

(FOTO) Završeno anketiranje građana u okviru procesa participativnog budžetiranja

Gradska uprava grada Sombora je po četvrti put sprovela proces ”Participativnog budžetiranja” čime je svim Somborcima omogućila da, prvo, predlože projekte koji bi se finansirali sredstvima iz gradskog budžeta, a zatim i da, u drugom krugu, glasanjem daju svoju podršku onom predlogu za koji misle da će im u najvećoj meri doprineti podizanju kvaliteta života u lokalnoj zajednici.

Prvi krug anketiranja građana sproveden je u periodu od 10. do 20. oktobra 2018. godine i tada je prikupljeno ukupno 80 projektnih predloga građana, od kojih se prvih pet po broju glasova našlo na anketnom listiću u drugom krugu, sprovedenom u periodu od 10. do 20. novembra 2018. godine. Od ukupno 29.000 odštampanih anketnih listića građani su iskoristili 5.252 dok je posebno primetno povećano interesovanje građana za glasanje elektronskim putem, gde je preko upitnika postavljenog na zvaničnom sajtu grada Sombora glasalo 679 sugrađana, što u zbiru daje 5.931 popunjen anketni listić.

Članovi Radne grupe za realizaciju Akcionog plana za uključivanje građana u proces donošenja odluka o trošenju sredstava prikupljenih na osnovu poreza na imovinu su nakon prebrojavanja anketnih listića pristiglih iz svih gradskih i seoskih mesnih zajednica kao i Uslužnog centra Gradske uprave utvrdili sledeće rezultate:

  1. Bački Breg – uređenje Doma kulture – 776 glasova
  2. Čonoplja – rekonstrukcija zgrade Biblioteke – 1.857 glasova
  3. Sombor – izgradnja šetališta i osvetljenja uz kanal (od restorana ”Slon” do kupališta na Tromeđi) – 2.235 glasova
  4. Bački Monoštor – uređenje Doma kulture – 966 glasova
  5. Sombor – uređenje ulice Subotički put (od pružnog prelaza do obilaznice) – 89 glasova

Nevažećih je bilo 11 listića.

Radna grupa će u najkraćem roku održati sastanak na kome će formirati zvaničnu listu predloga i istu uputiti nadležnim službama Gradske uprave koje će, kao i u slučaju prethodnih ciklusa ”Participativnog budžetiranja” odlučiti shodno prikazanim rezultatima.

Izvor: sombor.rs

Tagovi:
Pročitajte još: