fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Francuski poslanici usvojili zakon protiv diskriminacije bilo koje vrste frizure

Frizura

Donji dom francuskog parlamenta odobrio je danas zakon kojim se zabranjuje diskriminacija dredova, pletenica, afro kose i bilo koje druge frizure određene boje ili teksture.

Olivije Serva, poslanik sa francuskog karipskog ostrva Gvadalupe, koji je izradio nacrt zakona, rekao je da će on pomoći žrtvama takve diskriminacije, na radnom mestu i šire, da se čuje njihov glas i da dobiju sudske sporove, preneo je Rojters.

“Postoji mnogo patnje (zasnovane na diskriminaciji kose) i to moramo uzeti u obzir”, rekao je on za britansku agenciju.

Serva je citirao studiju iz 2023. godine koju su sproveli Unileverov brend šampona Dav i LinkedIn koja je pokazala da su dve od tri Afroamerikanke u SAD promenile frizuru za razgovor za posao i da je 2,5 puta veća verovatnoća da će kosa Afroamerikanke biti percipirana kao neprofesionalna.

Nacrt zakona, koji ima za cilj da zabrani svaku diskriminaciju prema teksturi kose ili načinu šišanja, takođe, će zaštititi plavuše od seksističke diskriminacije, rekao je Serva.

Predlog zakona su odobrila 44 poslanika, protiv su bila samo dva, dok mnogi poslanici uopšte nisu glasali.

Da bi postao zakon, ovaj predlog mora biti usvojen u Senatu.

U SAD, najmanje 23 države su usvojile zakone koji imaju za cilj zaštitu ljudi od diskriminacije zbog kose na radnom mestu i u javnim školama.

Tagovi:
Pročitajte još: