fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Galerija Milan Konjović u Somboru biće renovirana prvi put nakon 66 godina

Radovi na adaptaciji i sanaciji zgrade Galerije Milan Konjović u Somboru, koji su započeti krajem maja, uveliko su u toku. Reč je o restauraciji fasade, unutrašnjosti, kao i zameni prozora. Temelji zgrade stari su 270 godina, a ona je poslednji put renovirana pre 66 godina.

Prema rečima Milene Rackov Kovačić, direktorke ustanove, za ovaj posao Grad Sombor izdvojio je 15 miliona dinara, a projekat je uradio Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture. Posao je poveren novosadskoj firmi Bob.

– Stare i dotrajale prozore zameniće 24 nova dvokrilna prozora izrađena od prvoklasne i suve hrastovine, a po šemi stolarije iz projekta s odgovarajućim detaljima. Prvo krilo biće zastakljeno jedostrukim staklom po uzoru na postojeće stanje, a drugo finalno obrađeno krilo sa termostatikom. Ulazna kapija će biti demontirana i staru boju će zameniti prvorazredna boja – kaže Rackov Kovačić.

Ona dodaje da će svi dotrajali čelični i drveni elementi biti zamenjeni novim, ali prema postojećem izgledu.

Na prozorima prizemlja nalaziće se metalne rešetke i biće zamenjeni podrumski prozori. Zbog povećanja energetske efikasnosti objekta biće postavljena mineralna vuna na tavanu zgrade, a biće obavljen i pregled kupne krovne konstrukcije, na kojoj će dotrajali i oštećni elementi, takođe biti zamenjeni.

Paralelno sa zamenom dekorativne rasvete sa spoljne strane, biće urađena i zamena unutrašnje rasvete u izložbenom prostoru led rasvetom. Oko zgrade gde je postojao trotoar, biće postavljene kamene kockice.

Radovi bi trebalo da budu okončani početkom septembra.

Preuzeto: eKapija

Tagovi:
Pročitajte još: