fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Gde živi planinski duh koji nagrađuje dobre, a kažnjava loše ljude?

Planinski duh

Svima koji su kročili na tlo Češke poznato je kakvim lepotama se ova zemlja diči. A pored Karlovog mosta, Hradčana i ostalih znamenutosti, ova zemlja ima i planine oko kojih su se ispredale legende.

Na jednoj živi planinski duh, a druga je mesto hodočašća jer se na vrhu nalaze kapela i skulptura Ćirila i Metodija.

Pradjed

Sa svojih 1.492 metra peta je po visini u Češkoj, ali ima izuzetno surovu klimu. Prosečna godišnja temperatura ne prelazi 1 stepen Celzijusa. Pradjed se smatra najvišom tačkom planinskog venca Hrubi Jesenjik, a iako se njen vrh nalazi u Šleskoj, ispod nje prolazi istorijski put koji razdvaja ovu oblast od Moravske.

Stari Sloveni su je zvali Stara vatra, a prema legendi na njenom vrhu živi planinski duh. Nekada je bio običan čovek, ali je odlučio da nikada ne umre, već da postane magično stvorenje kako bi zaštitio svoje potomke. Češka narodna tradicija ga opisuje kao starca guste brade koji pomaže dobrim ljudima, a kažnjava one koji su zli.

Radhost

Ovu planinu opsedaju hodočasnici, a Radhost je vrh visine 1129 metara i pripada moravsko-šleskim Beskidima. Na njemu se nalaze kapela s kraja XIX veka, kao i skulptura Ćirila i Metodija.

Samo ime planine povezuje se sa imenom drevnog slovenskog boga Radogosta – koji je navodno nekada živeo ovde. Dok narodna predanja sugerišu da se ovde nalazi i podzemni hram posvećenom božanstvu sunca, rata i pobede, brojna arheološka iskopavanja to nikada nisu potvrdila.

A kako kaže legenda, na samom vrhu je nekada davno stajao ogroman idol Radegasta gde su pagani slavili svoje obrede i letnji solisticij. Ali jednog dana na goru su se popeli čuveni misionari Ćirilo i Metodije. Oni su srušili idola i na njegovom mestu podigli krst u znak trijumfa nove vere nad paganskim običajima, piše nationalgeographic.

Tagovi:
Pročitajte još: