Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Google – 25 godina revolucije u digitalnom svetu

Google

Pre tačno 25 godina na Stenford univerzitetu doktorandi Sergej Brin i Lari Pejdž osnovali su kompaniju “Google” s ciljem da unaprede algoritam za pretraživanje koji su razvili.

Ovaj događaj je značajno promenio način na koji tražimo informacije na internetu. Zahvaljujući revolucionarnom PageRank algoritmu, korisnici imaju mogućnost da brže i preciznije dobijaju relevantne rezultate.

Google mape – revolucija u orijentaciji

Godine 2005, “Google mape” su predstavljene svetu, pružajući nov način orijentacije i planiranja putovanja. Ova usluga je omogućila korisnicima da istraže lokalne destinacije ili s lakoćom organizuju međunarodna putovanja .

Android operativni sistem – mobilna revolucija

Sada već davne 2007. godine, “Google” je lansirao svoj mobilni operativni sistem “Android”, koji je postao najpopularniji na svetu, pokrećući revoluciju u mobilnoj industriji. Android je postao osnova za brojne pametne telefone i tablete širom planete.

Google drajv – Skladištenje u oblaku

“Google drajv”, usluga za skladištenje i deljenje dokumenata bazirana na cloud tehnologiji, omogućila je korisnicima da bezbedno čuvaju, dele i zajednički rade na dokumentima, tabelama i prezentacijama.

Google asistent – glas iz budućnosti

Integrisana veštačka inteligencija, “Google Assistent”, omogućila je korisnicima da upravljaju svojim uređajima glasovnim komandama, da postavljaju pitanja, kontrolišu svoj dom i izvršavaju mnoge druge funkcije.

Veštačka inteligencija i mašinsko učenje

“Google” je ostao na čelu inovacija u oblasti veštačke inteligencije i mašinskog učenja. Njihovi algoritmi su unapredili osnovne usluge, uključujući pretraživač i prevodilac. Kupovina kompanije “Deep Mind” postavila je nove standarde u oblasti dubinskog učenja, sa programom “AlphaGo” koji je porazio svetskog šampiona u igri “Go”. Takođe, “TensorFlow”, otvorenog koda, postao je jedan od najpopularnijih alata za razvoj veštačke inteligencije u istraživačkoj zajednici, čime je “Google” dodatno doprineo razvoju veštačke inteligencije i mašinskog učenja.

“Google”, osnovan 1998. godine, ostavlja dubok i trajan pečat na digitalnom svetu. Njegove inovacije su promenile način na koji komuniciramo, putujemo i koristimo tehnologiju, obeležavajući 25 godina neprestane evolucije.

Tagovi:
Pročitajte još: