Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Google Cloud: Veštačka inteligencija u službi inovacija na Google Cloud Next ’23 konferenciji

Google cloud

Veštačka inteligencija (AI) dominira razvojem tehnološke industrije i postaje ključni faktor za unapređenje različitih sektora. Na nedavnoj konferenciji Google Cloud Next ’23, u San Francisku, Google Cloud je predstavio brojne novitete u oblasti veštačke inteligencije, potvrđujući svoju vodeću poziciju u tom polju.

AI, grana računarske nauke koja se bavi stvaranjem sistema sposobnih za obavljanje zadataka zahtevnih za ljudsku inteligenciju, doživljava ekspanziju u svim sferama tehnološkog napretka. Ova oblast uključuje razvoj algoritama i modela koji omogućavaju mašinama učenje iz podataka, prepoznavanje obrazaca, donošenje odluka i rešavanje problema.
Google Cloud, kompanija koja tvrdi da je veštačka inteligencija deo njenog DNK-a, omogućava partnerima da iskoriste moć namenski napravljenih AI rešenja kako bi transformisali svoje organizacije, rešavali stvarne probleme i ubrzavali inovacije.

Vertex AI – Sveobuhvatna platforma za veštačku inteligenciju
Na konferenciji, Google Cloud je istakao svoju sveobuhvatnu AI platformu, Vertex AI, koja pomaže kompanijama da razvijaju aplikacije i usluge bazirane na veštačkoj inteligenciji. Prema njihovim podacima, broj klijenata Google Cloud-a koji koriste generativnu veštačku inteligenciju u toku ove godine povećao se 15 puta.

Osim toga, Google Cloud je napravio korak ka demokratizaciji veštačke inteligencije, omogućavajući širem krugu korisnika, uključujući developere i poslovne korisnike, da iskoriste prednosti veštačke inteligencije. Aplikacije kao što su Contact Center AI i Document AI su unapređene kako bi korisnici brže postigli veću vrednost sa novim funkcionalnostima kao što je sumiranje, pretraživanje i brže kreiranje chat i voice botova.

Google Foundation Models i Codey – Unapređenje tehnologija
Na konferenciji su takođe predstavljeni Google Foundation Models, koji su obučeni na obimnom korpusu podataka i sposobni su za različite zadatke bez prethodnih podešavanja. Google Cloud je najavio više porodica ovih modela, kao što su Codey, Imagen i Chirp, čime su postali dostupni kroz Vertex AI.

Ostala unapređenja uključuju produžetak dužine input tokena za Chat model Palm2, povećanje kvaliteta generisanih slikai nova funkcionalnost – Style Tuning za Imagen, uvođenje digitalnog vodenog žiga za AI generisane slike, poboljšanje funkcionalnosti u podržanim programskim jezicima za Codey, kao i industrijski specifične modele za sajber bezbednost (Sec-PaLM) i medicinske svrhe (Med-PaLM).

Devoteam G Cloud – Partner za Srbiju
Na istoj konferenciji, kompanija Devoteam G Cloud, partner Google Cloud-a je četvrtu godinu zaredom proglašena za Google Cloud Partnera godine (Google Cloud Partner of the Year). Devoteam je, kao Managed Services Google Cloud partner, takodje dobio i nagradu za Partnera godine sa specijalizacijom iz oblasti Mašinskog učenja (Machine Learning), što je potvrda postignuća kompanije u saradnji sa klijentima u oblasti veštačke inteligencije.

“Devoteam G Cloud doprinosi širenju upotrebe veštačke inteligencije u regionu i pruža podršku organizacijama u ostvarivanju punog potencijala ove tehnologije. Alat “Devoteam Generative AI Discovery Engine” pomaže kompanijama da pronađu pravu vrednost veštačke inteligencije za svoje potrebe, generišući konkretne primene veštačke inteligencije na osnovu opisa kompanije. Osim toga, kao Google Cloud Premier partner za ovaj deo Evrope, Devoteam G Cloud Serbia nudi širok spektar usluga i resursa za svoje klijente u Srbiji”, izjavio je Bojan Stojković, Country Manager u kompaniji Devoteam G Cloud Serbia.

Najširi izbor modela u Vertex AI
Google Cloud se ističe svojim širokim izborom modela, podržavajući partnerske modele i modele otvorenog koda, čime klijentima obezbeđuje pristup preko 100 jedinstvenih modela u Vertex AI. Ovi modeli su dizajnirani da zadovolje različite slučajeve upotrebe i omoguće organizacijama da iskoriste pun potencijal veštačke inteligencije.

Na konferenciji Google Cloud Next ’23, Google Cloud je jasno stavio do znanja da ostaje predvodnik u oblasti veštačke inteligencije, pružajući inovativne alatke i modele koji će oblikovati budućnost tehnološkog razvoja.

Tagovi:
Pročitajte još: