Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Google ima rešenje za izgubljene i ukradene telefone: Konačno aktivirana Find My Device mreža za Android

Google

Kompanija Google zvanično je lansirala dugo očekivanu obnovljenu mrežu Find My Device za Android, koja sada može da radi i sa uređajima u oflajn statusu. Mreža će moći da radi na uređajima koji koriste Android 9 ili kasnije verzije operativnog sistema, i biće dostupna korisnicima u celom svetu, počevši od SAD i Kanade.

Procenjuje se da će Find My Device imati više od milijardu na nju povezanih uređaja, ali Google tvrdi da će i pored toga biti veoma jednostavno locirati svaki od njih čak i kada su potpuno isključeni.

Da bi mogli da koriste mrežu za lociranje Android telefona i tableta korisnici će morati prvo da instaliraju aplikaciju. Iz nje je moguće aktivirati uređaje da zvone na komandu korisnika, dok će se njihova lokacija pojaviti na mapi, čak i kada su uređaji oflajn.

Poseban “bonus” dobijaju korisnici Pixel 8 i Pixel 8 Pro telefona, pošto će njihovi uređaji moći da budu locirani čak i kada je baterija potpuno ispražnjena i to zahvaljujući “specijalizovanom Pixel hardveru”, ističe Google.

I tagovi za praćenje
Posebni bluetooth tagovi za praćenje (marki Chipolo i Pebblebee), namenski pravljeni za Find My Device mrežu, odnosno za lociranje različitih predmeta (ključeva, tašni, novčanika…) za koje su zakačeni, putem Find My Device aplikacije, biće dostupni od maja.

Ako se korisnik nalazi blizu izgubljenog uređaja ili predmeta, ali ne može da ga vidi, na njima će se javiti se taster “Find nearby” (srp. “Pronađi u blizini”), koji će mu pomoći da locira gde se tačno uređaj nalazi. Ta opcija će raditi od maja sa pomenutim novim bluetooth tagovima.

Postoji i mogućnost deljenja lokacije predmeta sa drugim ljudima, pa će tako i prijatelj ili član porodice moći da prati i pronađe vaše izgubljene stvari.

Višeslojna zaštita
Google ističe da je u svojoj Find Mi Device mreži primenio “višeslojnu zaštitu” kako bi lični podaci i informacije korisnika ostali zaštićeni. Tako su, na primer, podaci o lokaciji zaštićeni end-to-end enkripcijom.

Takođe, buduća ažuriranja softvera za većinu modela pametnih slušalica (prvenstveno JBL i Sony, a kasnije i ostalih) dobiće mogućnost priključivanja na Google-ovu Find My Device mrežu.

Inače, na lansiranje mreže se čekalo meseceima kako bi Apple mogia da u svoj operativni sistem iOS implementira zaštitu od neželjenog praćenja, prenosi GSM Arena. To bi trebalo da se dogodi sa iOS 17.5 verzijom, čije se objavljivanje očekuje vrlo brzo, što je ujedno u razlog za aktiviranje Find My Device mreže.

Tagovi:
Pročitajte još: