Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Google je ubio lozinke: Stigla je potpuno nova i sigurnija metoda

Google Passkey

Passkey je lakša i sigurnija metoda za pristup nalogu, koja će vremenom zameniti tradicionalne lozinke.

Google je upravo najavio da zvanično uvodi passkey, zamenu za lozinke koja će proces ulaska u naše naloge učiniti bržim i sigurnijim. Kompanija već nekoliko godina radi na tome da zameni lozinke zbog ranjivosti ove metode na zloupotrebe i phishing, a passkey se nametnuo kao odlično rešenje.

Passkey je zapravo industrijski standard, koji je Google zajednički razvio u saradnji sa FIDO alijansom i kompanijama Apple i Microsoft, a dizajniran je tako da radi na svim uređajima koji se pridržavaju standarda.

Passkey je istovremeno lakši i sigurniji način za pristup nalogu jer nam dozvoljava da koristimo iste metode kao i one za otključavanje uređaja – skeniranje otiska prsta, prepoznavanje lica ili neki od drugih dostupnih metoda. Dakle, nema više potrebe da ručno unosimo lozinku, a naši nalozi će biti zaštićeniji nego korišćenjem 2FA metode.

Ukoliko i vi želite da koristite passkey, sve što je potrebno da uradite jeste da posetite podešavanja svog naloga, a zatim da odaberete “Create a passkey” opciju. Ukoliko vam je Google, kao i nama, automatski koristio vašu biometriju, sve što je potrebno da uradite jeste da pritisnete na “Use passkeys”.

Iako Google objašnjava da je passkey stvoren kako bi zamenio lozinke, svestan je da se tranzicija neće desiti brzo, te će tradicionalne metode i dalje biti dostupne za pristup nalogu.

Google je samo jedna od kompanija koje su usvojile podršku za passkey, a najveća je svakako bila kompanija Apple, koja je to učinila nakon lansiranja iOS 16 operativnog sistema, odnosno iPadOS 16.1 i macOS Ventura.

Tagovi:
Pročitajte još: