Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Grad koji ima više palmi nego ljudi! Ova oaza zelenila je svojevrsni muzej na otvorenom

Palme

U gradu Elče, u Španiji, postoji veliki Palmin gaj, jedini te vrste u Evropi i jedan od najvećih palminih šuma na svetu. Elče ima više palmi nego ljudi. Prema nekim procenama, ovde ima između 200.000 i 300.000 stabala raspoređenih u stotinama bašti.

Palme postoje u Elčeu oko 2.500 godina. Prve primerke su verovatno zasadili Kartaginjani koji su se naselili u jugoistočnoj Španiji u 5. veku pre nove ere.

Iz daljine Palmov gaj izgleda kao ogromna šuma, ali u stvarnosti čine deo urbanog pejzaža grada. Drveće je zasađeno u zbijenim voćnjacima, uglavnom kvadratnog ili pravougaonog oblika, i ograđeno ogradom od osušenog palminog lišća, a u nekim slučajevima i malterisanim zidovima.

Usred voćnjaka, okružene palmama, obično stoje kuće zakupaca ili vlasnika zemlje. Neki od voćnjaka su sada javni parkovi u kojima se možete opustiti okruženi palmama i slušati šum vode koja dolazi kroz cevi za navodnjavanje.

Istorijski gledano, voćnjaci su bili zasađeni u poljoprivredne svrhe. Drveće je proizvodilo urme, dok je hlad koji su davali koristio uzgoju povrća. Kako se grad širio u 17. veku, neki od voćnjaka su posečeni. Ovaj proces je pogoršan industrijskom revolucijom i dolaskom železnice u 19. veku.

Tokom vremena, palme su izgubile svoju poljoprivrednu ulogu i berba urmi je ostala samo anegdota.

Prepoznajući kulturnu važnost ovog lokaliteta, UNESCO je 2000. godine proglasio Palmin gaj za svetsku baštinu.

Tagovi:
Pročitajte još: