Gradonačelnica posetila Aleksa Šantić

Gradonačelnica Dušanka Golubović sa saradnicima je posetila Aleksa Šantić. Gradonačelnica je istakla da je cilj posete, da se građani više informišu i upute na bolju saradnju sa javnim komunalnim preduzećima i javnim ustanovama, te da se otvoreno razgovara o problemima i da se utvrdi dinamika rešavanja problema.

„Uvek postoji mogućnost i način  da se problemi rešavaju, jedan po jedan. Recite i kakvo je vaše viđenje pravca razvoja  Šantića“, kazala je Golubović, na početku sastanka sa predstavnicima Saveta MZ „Aleksa Šantić“, radnicima JKP „Prostor, poljočuvarima i drugim meštanima.

Na sastanku u Šantiću bili su i zamenik gradonačelnice Antonio Ratković, članovi Gradskog veća: za oblast komunalne delatnosti i investicija Miroslav Kovačić, za oblast poljoprivrede i zaštite životne sredine Darko Radulović, Antonija Nađ Kosanović, za oblast sporta, dece i omladine.

Sastanku su prisustvovali i načelnici Odeljenja za poljoprivredu, Odeljenja inspekcije i komunalne policije, Odeljenja za komunalne delatnosti i drugih službi, te direktori javnih komunalnih preduzeća.

Predsednik Saveta MZ Aleksandar Đorđević kao gorući problem naveo je vodosnabdevanje i to kako sa aspekta kvaliteta, tako i sa aspekta kvantiteta vode.

Prema Đorđevićevim rečima u Šantiću je u funkciji jedan bunar, voda ne zadovoljava zdravstvene standarde, te se građani vodom snabdevaju iz cisterne.

„Upoznati smo sa planovima Grada u vezi vodosnabdevanja i svesni da se problem ne može brzo rešiti, ali moramo imati neko prelazno rešenje“, kazao je Đorđević.

Jasmina Bobić, v.d. direktora JKP „Vodokanal“ je objasnila da se radi sve kako bi se vodosnabdevanje u Šantiću rešilo.

„Buster stanica i posebni cevovod od Svetozara Miletića do A. Šantića su preduslovi.  Imamo projektnu dokumentaciju za cevovod, buster stanica je rešena i imamo velike mogućnosti da rešavamo problem vodosnabdevanja. O roku ne mogu da govorim, a ono što sada možemo da uradimo to je zamena nekih vodovodnih instalacija, a u toku godine počeće zamena vodomera“, navela je direktorka „Vodokanala“.

Direktori Javnih komunalnih preduzeća „Prostor“ i „Čistoća“, kao i predstavnici MZ u Šantiću  su naveli da nema  problema u obavljanju poslova.

Nikola Pajić, direktor JKP „Čistoća“ je naveo da se otpad iz Šantića iznosi od  2015. godine, te  da u mestu postoji mobilna blagajna gde građani mogu platiti usluge iznošenja smeća, kao i da 93 odsto građana uredno izmiruje račune za odvoženje smeća.

Sekretar MZ, Milan Tomić naveo je i problem izdvojenog naselja „9. maj“ do kojeg je put u izuzetno lošem stanju, prevoz ne postoji i ljudima je teško da dođu do lekara. Tomić je naveo i da je izvoženje repe kroz selo akutan problem već godinama. Prema njegovim rečima pretovareni kamioni su potpuno oštetili rubne ulice u selu, zidovi na  kućama su ispucali, pucaju i vodovodne cevi, a ove godine pod repom će biti oko 1.500 hektara i problemi će biti još veći.

Zamenik gradonačelnice Ratković je naveo da je lokalna samouprava preduzela mere kako bi kontrolisala kamione sa repom, potrebno je samo da se mapiraju putevi i da se napravi prostor za zaustavljanje.

Član Saveta Novica Blagojević  je istakao da je A. Šantić jedno od najmlađih sela na teritoriji Grada, da je u selu  sve rađeno planski zahvaljujući nekadašnjem kombinatu.

„Kombinata nema i sve je postalo problem, a najveći je kako pokrenuti život na selu i zadržati omladinu“, kazao je Blagojević.

O poljoprivrednoj proizvodnji kao potencijalu govorili su  Radulović, član Gradskog veća za poljoprivredu i Vladimir Katanić, načelnik Odeljenja za poljoprivredu.

Navedeni su drugi problemi, a rečeno je da u selu postoji folklor i nekoliko udruženja, koja nemaju gde da se okupljaju jer Šantić nema  dom kulture.

Gradonačelnica je navela koja su očekivanja kada je otvaranje novih radnih mesta u pitanju i ukazala na postojanje Lokalne akcione grupe koja je i osnovana kao udruženje koje  bi trebalo da pospeši razvoj ruralnih sredina i pozvala meštane da se uključe u rad  LAG-a.

Gradonačelnica je sa saradnicima posetila seosku crkvu,  ambulantu, osnovnu školu, vrtić, sportski centar i rukovodstvo „Agrisera“ d.o.o. koje u ataru Šantića poseduje plantažu i rasadnik lešnika. Tom prilikom rukovodstvo „Agrisera“ je izrazilo spremnost da učestvuje u rešavanju pitanja vodosnabdevanja jer, kako su rekli,  žele da sarađuju, kako sa Gradom, tako i sa Mesnom zajednicom „Aleksa Šantić“ – navodi se u dopisu Poslova informisanja i odnosa sa javnošću Gradske uprave grada Sombora.