Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Gradonačelnica sa saradnicima posetila Bački Monoštor

Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović, Antonio Ratković, zamenik gradonačelnice i Nemanja Sarač, član Gradskog veća za kulturu posetili su Bački Monoštor i sa predstavnicima Saveta mesne zajednice Stipanom Benićem, predsednikom Saveta i Mladenom Vakošem sekretarom MZ  „Bački Monoštor“ razgovarali o aktuelnim problemima u funkcionisanju sela.

Sastanku je prisustvovala i načelnica Zapadnobačkog upravnog okruga mr Latinka Vasiljković, kao i direktori somborskih javnih komunalnih preduzeća.

Obraćajući se prisutnima gradonačelnica je istakla da se sastanci održavaju sa predstavnicima Saveta mesne zajednice, jer bi  Mesna zajednica trebala biti mesto gde građani mogu iskazati svoje potrebe i probleme.

-Osim direktora javnih preduzeća koji mogu odgovoriti na  pitanja koja se odnose na komunalne probleme, sa nama je i načelnica Okruga u čijoj su nadležnosti inspekcije, jer probleme građana pokušavamo da rešimo kroz različite nadležnosti. Važno je da nam kažete šta vi vidite kao potencijal Monoštora, u kom pravcu bi se mogao razvijati kako bi napravili zajedničke planove. U toku su i pripreme budžeta za narednu godinu i značajno je da što bolje planiramo kako će teći aktivnosti i šta možemo finansirati, pa ćemo sledeće godine imati manje problema prilikom realizacije, a imaćemo i jasniju sliku oko toga šta konkretno možemo da promenimo i poboljšamo – kazala je gradonačelnica Dušanka Golubović.

Stipan Benić  zahvalio se na dolasku i pohvalio praksu  posete selima jer, kako je rekao „problemi će se lakše rešavati kada se vide na licu mesta, slika će biti celovitija i shvatićete o čemu govorimo“.

-Praksa da direktori javnih komunalnih preduzeća  češće borave u selu je dobra i mi u tom pogledu  izvrsnu saradnju  imamo sa JKP „Prostor“ sa kojima  bez mnogo razgovora rešavamo sve probleme i nadam se da će u budućnosti takva praksa biti i u komunikaciji sa drugim preduzećima – naveo je Benić.

Najveći problem Monoštoraca, rečeno je na sastanku,  jeste odlaganje fekalnih voda, jer su postojeće septičke jame prezasićene fekalijama. Mesnoj  zajednici je potrebna finansijska pomoć u izradi projektno-tehničke dokumentacije za prečistač fekalnih voda, jer u svim dosadašnjim pokušajima nisu uspeli da obezbede sredstva za navedene namene. Direktor JKP „Vodokanal“ Strahinja Šljukić je kazao da je problem odvođenja fekalnih voda prisutan u svim selima, te je potrebno izraditi strategiju rešavanja problema odvođenja  fekalnih voda.

Problem su i  divlje deponije kojih je mnogo i u toku je organizovanje akcije za njihovo uklanjanje, za šta je potrebna i pomoć JKP „Čistoća“, oko čega je odmah ostvaren i dogovor.

Monoštorci su izrazili potrebu da se put do kampa Crvenog krsta naspe tucanikom, ako ne postoje mogućnosti da se asfaltira i naveli još nekoliko potreba oko čijeg načina rešavanja je postignut dogovor na licu mesta.

Specijalni rezervat prirode „Gornje Podunavlje“ je posebno naznačen kao potencijal razvoja Bačkog Monoštora, a to su i brojne manifestacije koje se održavaju tokom godine, a posebno „Bodrog fest.“ Izražena je potreba da se ova manifestacija ne finansira samo preko konkursa, već kao manifestacija od većeg značaja za grad.

Gradonačelnica Golubović je kazala da se radi mapiranje manifestacija, kako bi se napravili prioriteti prilikom kreiranja budžeta, te da je potrebno izraditi i kalendar manifestacija  kako ne bi došlo do podudaranja vremena održavanja.

Nakon sastanka u prostorijama Mesne zajednice, gradonačelnica sa saradnicima je posetila školu, ambulantu, zabavište, kamp Crvenog krsta…

Sastanku su prisustvovali i Ivan Marjanović, zamenik predsednika Saveta i dr Dalibor Forgić, član Saveta MZ „Bački Monoštor“ – navodi se u dopisu Poslova informisanja i odnosa sa javnošću Gradske uprave grada Sombora.

 

Tagovi:
Pročitajte još: