Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Gradonačelnica Sombora na svečanosti povodom završetka mandata ambasadorke Australije u Srbiji

U Skupštini grada Beograda održan je svečani ispraćaj ambasadorke Australije u Srbiji Džulije Patriše Fini kojoj je istekao mandat a koja je, kako se moglo čuti u Skupštini Beograda, ostavila neizbrisiv trag posebno na očuvanju kulturnog nasleđa Srbije i promociji tradicije u službi lokalnog razvoja i zapošljavanja. Njoj su uručeni zbirka pirotskih i staparskih ćilima i drugih autentičnih domaćih rukotvorina kao i orden Etno mreže, koje će poneti u Australiju. Ovoj svečanosti u Skupštini grada Beograda prisustvovala je i gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović.

Tokom pet godina provedenih u Srbiji, ambasadorka australije Džulija Fini bila je jadan od najvećih promotera kulturnog nasleđa naše zemlje, očuvanja tradicionalnih zanatskih tehnika i ekonomskog osnaživanja žena u ruralnim krajevima. O tome svedoči više od 40 događaja, konferencija, radionica, tkačkih kolonija i izložbi koje je organizovala zajedno sa udruženjem Etno mreža i NALED-om i više desetina sa pojedinačnim lokalnim samoupravama. Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović podsetila je prisutne da su samo u ambasadorkinoj rezidenciji održane brojne izložbe, a da je njenu ličnu kolekciju rukotvorina iz Srbije video ceo svet.

Ambasadorka Fini je istakla da joj je bila velika privilegija da bude u Beogradu ovih pet godina, kao i da osnaživanje žena za nju predstavlja jedan pametan, a ne samo politički korektan potez. Takođe je istakla da joj je bila dodatna privilegija da učestvuje u očuvanju jednog izuzetnog kulturnog nasleđa u Srbiji.

Ovom svečanom ispraćaju prisustvovali su predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, članovi Gradskog veća, predstavnici diplomatskog kora, gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović,  gradonačelnik Pirota Vladan Vasić kao i predstavnici gradova, Novi Pazar, Sremska Mitrovica i Loznica, te predsednica Etno-mreže Violeta Jovanović.

Izvor: sombor.rs

Tagovi:
Pročitajte još: