fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Grčka prodaje 30 odsto udela u atinskom aerodromu

Aerodrom Grčka

Grčka je oglasila prodaju 30 odsto svog udela u Međunarodnom aerodromu u Atini, a očekuje se da će trgovina akcijama početi na Atinskoj berzi od srede.

Inicijalna javna ponuda privukla je potražnju, koja je premašila broj dostupnih akcija, čime je prikupljeno 785 miliona evra za grčki državni privatizacioni fond HRADF, preneo je AP.

Agencija navodi da je cena akcije postavljena na 8,20 evra, što je najviša tačka raspona koji je predvideo HRADF, a to podrazumeva tržišnu kapitalizaciju aerodroma u nivou od 2,46 milijardi evra.

Ministar finansija Kostis Hadžidakis rekao je da bi listing novih akcija pružio snažan podsticaj grčkim tržištima kapitala.
Ukupan promet na grčkim aerodromima prošle godine dostigao je istorijski maksimum od 72,6 miliona ljudi, što je povećanje od 14 odsto u odnosu na isti period prošle godine, navodi se u podacima grčke uprave za civilno vazduhoplovstvo.

AP ističe da je otprilike 32 miliona turista posetilo Grčku 2023. godine, skoro četiri miliona više nego prethodne.

Tokom finansijske krize u Grčkoj od 2010. do 2018, zemlja je privatizovala veliki broj državnih resursa. Proces privatizacije potom je nastavljen sporijim tempom, ali se država nedavno odrekla udela u velikim grčkim bankama i nastavila sa koncesijama za luke i autoputeve, navodi agencija.

Tagovi:
Pročitajte još: