fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Gruzijska lepinja – “Khachapuri”

gruzijska lepinja - recept

Sastojci za testo:

• 1 kašičica soli
• 1 kašičica suvog kvasca
• 1 supena kašika šećera
• 700 grama brašna
• 200 ml vode
• 100 ml mleka
• 1 supena kašika ulja

Sastojci za punjenje:

• 300 grama svežeg kravljeg sira
• 300 grama narendane mocarele
• 300 grama feta sira
• 5 jaja
• puter po želji

Priprema:

Pomešajte brašno, kvasac, so i šećer. Zagrejte vodu i mleko zajedno pa polako ulijte u smesu s brašnom. Počnite mesiti testo rukama ili mikserom. Mesite smesu sve dok ne dobijete elastičnu i glatku kuglu. Testu dodajte kašiku ulja i dodatno ga izmesite. Stavite testo u čistu posudu, prekrijte ga plastičnom folijom i ostavite na toplom mestu oko sat vremena, odnosno dok se volumen testa ne udvostruči. Uklonite foliju, šakom napravite nekoliko udubljenja u testu te ga ponovo prekrijte folijom i pustite da odmori oko 30 minuta.

Za to vreme pomešajte sveži sir, narendanu mocarelu i feta sir. Podelite testo na četiri dela. Razvucite testo i oblikujte ga u oblik brodića. Ispunite svaki “brodić“ mešavinom sira. Izmutite jedno jaje s malo vode i premažite ovom smesom spoljni deo brodića. Stavite peći gruzijsku lepinju – “khachapuri” u prethodno zagrejanu rernu na 220 stepeni oko 15 minuta, odnosno dok testo ne dobije zlatno-smeđu koricu. Izvadite “khachapuri” iz rerne, viljuškom napravite udubljenje u sirnoj mešavini, pa ovde dodajte jaje. Vratite “khachapuri” u rernu i pecite još pet do šest minuta, dok se jaje ne ispeče.

Poslužite toplo.

Prijatno!

Tagovi:
Pročitajte još: