Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Hladni front stiže u Srbiju: Doneće kišu i sneg, ali i temperaturni sunovrat!

Vreme

Meteorolog Marko Čubrilo objavio je na svom Fejsbuk profilu da u narednom periodu sledi osetna promena vremena koja će u utorak doneti jak hladni front.

Kako je on napisao, do narednog vikend očekuju nas povremene padavine i sneg, a novo pogoršanje vremena očekuje oko 21. aprila.

– Danas i sutra pod uticajem anticiklona vreme će biti pretežno sunčano i vrlo toplo. Posebno toplo će biti sutra kada će zbog približavanja hladnog fronta jačati južno visinsko strujanje. U utorak će se hladan front preko Alpa prebacivati ka nama, dok će istočno od Alpa zavetrinska depresija prerasti u sekundaran ciklon čiji će se centar u noći ka sredi nalaziti nad centralnim Jadranom. Kao posledica toga prvo će u utorak nad severnim i središnjim delovima Hrvatske, zapadnom i severozapadnom BiH kao i nad Vojvodinom posle podne biti predfrotalnih nestabillnosti gde uz lokalno jake gmljavinske pljuskove može biti i pojave tuče/grada i olujnog vetra na kratko – napisao je Čubrilo.

Meteorolog je naveo da će u isto vreme premeštanje hladnog fronta doneti naoblačenje sa kišom.

– U ponedeljak maksimumi izuzetno visoki i lokalno će se kretati i oko +32 stepena Celzijusa, dok bi u utorak hladan front donosio jako zahlađenje tako da bi se temperature oko 15 sati kretale od samo oko +5 na krajnjem severozapadu Hrvatske iz granicu sa Slovenijom dok čak oko +31 nad jugoistokom Srbije. U toku noći ka sredi i u sredu tokom dana pod uticajem ciklona nad Jadranom i daljeg dotoka hladnog vazduha pretežno oblačno i osetno hladnije uz kišu, a već u sredu ujutro na zapadu, a do kraja dana i nad središnjim i jugozapadnim delovima regiona spuštanje snežne granice na oko 800mnv te će oblasti preko 900mnv imati i konkretnije snežne padavine (preko 15cm). U sredu posle podne na zapadu regiona uglavnom suvo. Duvaće umeren i jak severozapadni vetar, dok će se dnevni maksimum u sredu kretati od +5 do +13 stepeni Celzijusa, samo na krajnjem jugoistoku Srbije do oko +17, ali će posle podne i tamo zahladiti. U četrvtak nad središnjim i istočnim predelima pretežno oblačno i hladno uz kišu, a preko 800mnv susnežicu i sneg. Na zapadu promenljivo oblačno i suvo. Do kraja dana nad celim regionom prestanak padavina uz delimično rezvedravanje, maksimumi slični onima u sredu – naveo je on.

Meteorolog je napisao da će noć ka petku biti hladna.

– U petak i u subotu biće promenljivo oblačno, povremeno uz slabu kišu i sneg preko 900mnv. Maksimumi u manjem porastu ali i dalje ispod proseka, uglavnom od +9 do +15 stepeni Celzijusa, noći hladne ali uz manji rizik od pojave mraza. Oko 21. aprila je moguć novo naoblačenje sa kišom i snegom preko 900mnv uz manji pad temperature.

Tagovi:
Pročitajte još: