Huawei napravio najbrži čip veštačke inteligencije

Kineski tehnološki džin Huawei lansirao je novi čip na bazi veštačke inteligencije, kojim se uhvatio u klinč sa američkim gigantima Calcom i Nvidia .

Čip nazvan “Asend 910” (Ascend 910) prvi put je predstavljen prošle godine u oktobru i bio je namenjen za data centre sa velikim bazama podataka. Komapnije koje koriste aplikacije na bazi veštačke inteligencije zahtevaju velike količine podataka da bi “istrenirali” pametne algoritme, što može da traje nedeljama.

Iz Huawei-a tvrde da njihov čip može da obrađuje podatke mnogo brže, odnosno za manje vremena od konkurentskih i “istrenira” mreže u roku od nekoliko minuta.

– Polako, ali sigurno smo napredovali od kada smo najavili našu strategiju razvoja čipova sa veštačkom inteligencijom prošlog oktobra. Sve napreduje po planu – rekao je Erik Su, jedan od čelnika kompanije

Najnoviji potez Huawei-a dolazi u trenutku kada kineski džin trpi pritisak od vlasti SAD, pošto se našao na listi kompanija sa kojima američke kompanije ne smeju da posluju.

Suočen sa takvom situacijom, Huawei je primoran da fokusira napore da razvije sopstvenu tehnologiju od čipova do operativnog sistema.

Foto: ronstik/shutterstock.com

Preuzeto: eKapija