Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

IGNORISALI UPOZORENJE OD RAZORNE EKSPLOZIJE? Čelnici Libana DVE NEDELJE pre katastrofe predstavili opasnost

Procenjeno je da je šteta koju je pričinjena u eksploziji 15 milijardi dolara.

Libanski bezbednosni službenici upozorili su prošlog meseca premijera i predsednika da 2.750 tona amonijevog nitrata, koje su bile smeštene u luci u Bejrutu, predstavljaju bezbednosni rizik i da mogu uništiti grad u slučaju eksplozije, saznaje Rojters.

Nešto više od dve sedmice kasnije, 4. avgusta, eksplozija se i dogodila, a u njoj su poginule više od 163 osobe, više od 6.000 ljudi je povređeno, a srušeno je oko 6.000 zgrada.

Rojters navodi da je imao uvid u izveštaj Glavne uprave državne bezbednosti o događajima koji su doveli do eksplozije, a u kojem je pažnja skrenuta i na pismo koje je 20. jula upućeno predsedniku Mišelu Aunu i premijeru Hasanu Diabu.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Iako sadržaj pisma nije bio u izveštaju, visoki libanslo bezbednosni službenik je rekao da su u pismu sažeti nalazi sudske istrage pokrenute u januaru, a kojom je zaključeno da je hemikalije potrebno odmah obezbediti.

Libanska vlada juče je podnela ostavku, posle masovnih protesta koji su usledili nakon razorne eksplozije u Bejrutu prošle sedmice.

Preuzeto: Srbija Danas

Tagovi:
Pročitajte još: