fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Igračka plačka: OpenAI klonira glas za samo 15 sekundi snimanja te osobe

Veštačka inteligencija

Kompanija OpenAI, koja stoji iza Chat GPT-ja, obnarodovala je novi alat pod nazivom Voice Engine. Reč je o tehnologiji kloniranja glasa koja može da imitira bilo koji zvuk analizom audio-uzorka od 15 sekundi. Kompanija kaže da generiše “govor koji zvuči prirodno“ s “emotivnim i realističnim glasovima“.

OpenAI već koristi verziju skupa alata za generisanje unapred podešenih glasova dostupnih u trenutnom API-ju za pretvaranje teksta u govor i funkciji Read Aloud. Postoji gomila uzoraka na zvaničnom blogu kompanije.

Uprkos potencijalnim prednostima, veća je mogućnost zloupotrebe ove tehnologije, pa imajući to na umu, OpenAI kaže da planira da ga da na rano testeranje, ali ne i da ga pusti u javni opticaj zbog opasnosti od zloupotrebe.

Pored toga, svako ko koristi tehnologiju moraće da otkrije svojoj publici da su glasovi generisani uz pomoć veštačke inteligencije. OpenAI je primenio bezbednosne mere, kao što je vodeni žig za praćenje porekla bilo kakvog zvuka i “proaktivno praćenje“ načina na koji se sistem koristi.

“Shvatamo da generisanje govora koji liči na ljudski nosi sa sobom ozbiljne rizike, koji su nam naročito na pameti u izbornoj godini“, navodi se u saopštenju kompanije iz San Franciska, prenosi Engadget.

Kada se proizvod zvanično pojavi, postojaće “no-go glasovna lista“ koja otkriva i sprečava glasove generisane veštačkom inteligencijom koji su previše slični javnim ličnostima.

OpenAI je napravio velike poteze ove nedelje. Upravo je najavio još jedno partnerstvo sa Majkrosoftom za izgradnju superkompjutera zasnovanog na veštačkoj inteligenciji pod nazivom “Zvezdana kapija“. Projekat će navodno koštati ogromnih 100 milijardi dolara, prema pisanju sajta Information.

Tagovi:
Pročitajte još: