Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Igre koje podstiču fizički razvoj

Krupna ili gruba motorika se prva razvija. Zbog toga su deca od dve, tri, četiri godine sklona da što više trče, skaču, protežu se, pokreću se brzo gore-dole, tamo-ovamo. Ali, mališani vole i da, dok sede, koriste mišiće svojih šaka za, na primer, crtanje ili igranje malim igračkama. Obe aktivnosti su veoma važne za njihov razvoj.    

Evo nekoliko načina da unapredite fizički razvoj vašeg malog predškolca:

Praktikujte porodične šetnje

Naizmenično hodajte, trčite, džogirajte i marširajte. Igrajte “šuge”, ili šaljivo imitirajte hod pojedinih životinja, ili se razonodite na neki drugi način dok ste u šetnji. Ako ste kod kuće, “organizujte paradu” sa muzičkim instrumentima ili zastavama.  

U letnjem periodu priuštite vodene igre
Brčkanje u bazenu, prskanje, polivanje crevom, pljuskanje, jurnjava… sve što je deci uzbudljivo u igri sa vodom – slobodno podstičite (jedino je važno da uvek nadgledate svoje dete kada je u vodi ili pored nje).

Podstičite igre sa peskom

Napunite kutiju peskom (još bolje ako postoji igralište sa čistim peskom, ili iskoristite boravak na plaži), dajte detetu odgovarajuće igračke i ohrabrujte ga da manipuliše njima.

Što više se igrajte loptom

Igre koje uključuju šutiranje, bacanje i hvatanje su velika praksa za dete. Pokušajte da ga previše ne zamarate opširnom pričom o pravilima igre – “elaborati” nipošto nisu za predškolske godine

Napravite igralište sa preprekama

To možete da učinite u dvorištu, ali i u vašoj dnevnoj sobi. Možete da upotrebite jastuke, kartonske kutije, igračke, bilo kakve pogodne predmete koje pronađete. Neka se vaše dete penje, trči oko njih, podvlači se, preskače ih…

Igrajte se pretvaranja

Životinje su omiljene svakom malom detetu. Igrajte se sa njim imitiranja. Pitajte ga: “Možeš li da hodaš kao pile? A da galopiraš kao konj? Hoćeš li da mi pokažeš šta radi kuca?”. Ili, ohrabrite dete da “leti” napolju, po dvorištu, kao avion (sa raširenim rukama, uz odgovarajući zvuk), ili da “vesla” kroz sobu.  

 

Iskoristite crtačke sposobnosti

Popešite razvoj mališanovih finih motornih veština crtanjem na tabli ili nekoj drugoj površini. Pomozite vašem detetu da kredom nacrta kuće na trotoaru. Koristite štapove da ispišete slova napolju, u prašini, pesku ili blatu. Kod kuće, u tu svrhu može da se upotrebi pšenično ili kukuruzno brašno (na kuhinjskom stolu).

Veselo igrajte uz muziku

Izložite vaše dete raznim stilovima muzike. Sviranje muzičkih instrumenata takođe deluje podsticajno na fizički razvoj. Ili, uklopite melodiju sa određenim pokretima (na primer, “Pačja pesma”, ili pesma “Kad si srećan, lupi tada dlan o dlan…”). Pojedine pesme ističu fine motoričke veštine preko igre prstima (na primer, “Kolariću, paniću”).  

Imitirajte izvođenje akrobacija

Zategnite kanap ili postavite žicu na zemlju i pretvarajte se da ste u cirkusu. Obična daska može da posluži za održavanje ravnoteže – kao daska na piratskom brodu!

Operite kola, bicikl, psa…

Sve što uključuje sapunicu i vodu, neverovatno je zabavno. Duvajte balončiće, a dete neka pokuša da ih uhvati. 

Izvedite malu lutkarsku predstavu

Napravite lutku od čarape i navucite je na ruku, ili koristite lutke koje dete već ima. Čučnite iza stola (koji je prekriven tkaninom do poda), i predstava može da počne. Ako imate «publiku» – mališanovog drugara, drugog roditelja, baku, deku… dete može da vam se pridruži i bude drugi “glumac”.

Preuzeto: Yumama.com

Tagovi:
Pročitajte još: