Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Ilon Mask je stvorio “Teslu”, a Tesla je stvorio Ilona Maska: Najveći Srbin je pre skoro 100 godina napravio prvi električni automobil!?

Ilon i Tesla

Najveći srpski izumitelj, Nikola Tesla, poznat je po svojim revolucionarnim kreacijama i inovativnim idejama koje su transformisale svet.

Jedna od najnovijih glasina o Tesli je da je možda napravio električno vozilo koje radi na besplatnu energiju.

Iako još uvek ne postoje konkretni dokazi koji bi podržali ovu tvrdnju, ona je izazvala interesovanje među naučnicima i entuzijastima.

Teslin rad na bežičnom prenosu energije je dobro dokumentovan, a verovao je da je moguće proizvesti energiju bez potrebe za gorivom.

Njegov čuveni projekat “Vardenklif toranj” imao je za cilj da demonstrira ovaj koncept u velikim razmerama, ali nikada nije završen zbog nedostatka sredstava.

Uprkos neuspehu, Tesla je nastavio da eksperimentiše sa bežičnom energijom i navodno je radio na besplatnom električnom vozilu pre svoje smrti 1943.

Prema glasinama, Teslino električno vozilo bi imalo malu antenu koja bi hvatala energiju iz okoline i pretvarala je u električnu energiju za pogon automobila.

Ovo bi eliminisalo potrebu za tradicionalnim izvorima goriva kao što su benzinske ili električne stanice za punjenje.

Veruje se da je Tesla uspeo da to postigne tako što je iskoristio snagu Zemljinog magnetnog polja, za koje je verovao da se može koristiti kao izvor besplatne energije.

Iako ne postoje konkretni dokazi koji bi podržali postojanje Teslinog besplatnog energetskog vozila, neki stručnjaci veruju da je moguće da je postigao značajan napredak u ovoj oblasti.

U intervjuu za Njujork tajms 1931. godine, Tesla je izjavio da je stvorio uređaj koji može da prenosi energiju bez žica, i predvideo je da će se na kraju koristiti za pogon vozila.

“Možemo sa sigurnošću predvideti da će se bežični prenos energije koristiti u budućnosti za snabdevanje strujom vozova i automobila u pokretu”, rekao je on.

Ideja o besplatnom električnom vozilu je svakako intrigantna, a da je Tesla zaista stvorio takav uređaj, mogao bi da napravi revoluciju u automobilskoj industriji.

Međutim, dok se ne pronađu konkretni dokazi koji podržavaju postojanje ovog pronalaska, to ostaje samo glasina.

Ipak, mogućnost Teslinog vozila sa besplatnom energijom je svedočanstvo njegovih vizionarskih ideja i trajnog uticaja koji je imao na svet, pa tako i na Ilona Maska.

Tagovi:
Pročitajte još: