Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Ilon Mask želi da blokira pristup X-u iz Evrope?!

Platforma X

Kako ne bi morao da se povinuje novim regulativama EU, Ilon Mask razmatra blokiranje pristupa društvenoj mreži X, nekadašnjem Twitter-u, svim korisnicima u zemljama Evropske unije.

Prema pisanju Business Insider-a, izvori bliski kompaniji tvrde da je Mask veoma frustriran obavezom da se povinuje evropskom Zakonu o digitalnim uslugama, kao i da izvršni ljudi kompanije X Corp. ozbiljno razgovaraju o zabrani pristupa evropskim korisnicima.

Zakon o digitalnim uslugama stupio je na snagu u avgusti i zahteva od velikih onlajn platformi da poseduju efikasne i transparentne sisteme moderiranja, uz obavezu da uklanjaju štetan, lažan i uvredljiv sadržaj.

Evropska unija je prošlog meseca utvrdila da X ima najveći procenat dezinformacija od svih društvenih mreža, a evropski komesar Tijeri Breton je prošle nedelje izjavio da Evropska komisija zvanično istražuje usklađenost Maskove platforme sa novim zakonom, kao i da je zvanično zatražila detaljne informacije o preduzetim akcijama za sprečavanje i uklanjanje toksičnog sadržaja.

Ukoliko se utvrdi da X krši novi zakon, Evropska komisija može da popularnoj društvenoj mreži izda periodičnu novčanu kaznu u visini do 6% njenih globalnih prihoda.

Ilon Mask i X Corp. još uvek nisu doneli konačnu odluku o povlačenju iz Evrope, ali ukoliko se to desi, nekadašnji Twitter bi ostao bez 9% ukupnog broja korisnika. Ipak, kako je X već donosio čudne odluke, od kojih je najnovija naplata tvitovanja novim korisnicima, ne bi nas začudilo da zaista napusti evropsko tržište.

Tagovi:
Pročitajte još: