Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Ima li razloga za brigu: Kada beba glasno diše

Za novopečene roditelje, floskula “Spava kao beba” može dobiti potpuno novo značenje. Ovo nije samo zbog toga što većina beba skoro da i ne spava, već mnoge od njih mogu biti veoma glasne dok spavaju.

Bebe dišu mnogo brže od odraslih. To je zbog toga što one nemaju veliki kapacitet pluća koji bi mogao da održi puno kiseonika, pa moraju češće i brže da udišu i izdišu. Odrasla osoba udahne 18 do 20 puta u minutu, dok novorođenče 40 do 60 puta.

Bebino disanje nije ujednačeno. Novorođene bebe imaju dosta brze i plitke udisaje koji izgledaju kao da je beba zadihana. Ponekad udišu duže i sporije. Onda se dogodi da naprave pauzu, pa nekoliko sekundi ne dišu uopšte. To se zove “periodično disanje” i sasvim je normalna pojava kod sasvim zdravih beba. Vremenom, kako bebe rastu menja se i njihov obrazac disanja.

Za razliku od odraslih bebe nisu u stanju da pročiste svoje grlo kašljanjem, što u mnogim slučajevima takođe može prouzrokovati glasno disanje.

Iz tog razloga, ponekad je korisno koristiti fiziološke kapi za nos, koje bi sekret pretvorile u tečnost i tako pomogle bebi da lakše diše. 

Bebe glasno dišu zbog:

  • Njihovi disajni putevi su mali, što znači da ne mogu da udahnu mnogo vazduha u jednom trenutku.
  • Novorođenče ima veoma mali nos i uske nozdrve.
  • Njihov nos može biti često zapušen.
  • Nazalna kongestija (nosno zagušenje) često može biti uzrok glasnog disanja.
  • Višak pljuvačke na zadnjem delu grla takođe može prouzrokovati glasno disanje.

Laringomancija

Laringomancija je urođena mana grkljana koja se karakteriše nedovoljno čvrstom hrskavicom grkljana. Bebe sa laringomancijom često veoma glasno dišu, a to se najviše primećuje dok jedu ili plaču. 

Laringomancija se obično primećuje u prvih nekoliko nedelja života i traje do bebinog 12. ili 18. Meseca, pa nije potreban nikakav poseban tretman.

Kada će moja beba prestati glasno da diše?

Obično već sa šest meseci, bebe prestaju glasno da dišu. Kao i odrasli, one nauče kako da udišu vazduh kroz nos, a izdišu kroz usta.

Takođe, oko šestog meseca, kapacitet pluća je bolje razvijen.

Kada bi bebu trebalo odvesti kod lekara?

  • Ukoliko je beba opuštena i teško se budi.
  • Ako beba kašlje i čuje se “zviždanje pluća.
  • Ukoliko beba ima povišenu temperaturu.
  • Ukoliko primetite da se bebin grudni koš ne pomera dok diše, već bilo koji deo oko njega. To može značiti da beba koristi neke druge mišiće kako bi izbacila vazduh iz pluća.
  • Ukoliko ste zbog bilo čega zabrinuti.

Preuzeto: Yumama.com

Tagovi:
Pročitajte još: