fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Ima li razloga za strah? Hakeri tvrde da su ukrali 740 GB podataka korisnika Vajbera, a evo šta kaže kompanija

Aplikacije

Propalestinski hakeri koji sebe nazivaju “Handala Hack” tvrde da su hakovalli Vajber i ukrali 740 GB podataka, uključujući izvorni kod, za koji sada traže otkup od osam bitkoina.

Na svom Telegram kanalu, “Handala Hack” je naveo da su ukrali preko 740 GB podataka, uključujući Vajberov izvorni kod. Grupa zahteva otkup od osam bitkoina, ili 583.000 dolara, za ukradene informacije.

Aplikacija Vajber, koja je predstavljena 2010. i koju je japanska multinacionalna kompanija “Rakuten” kupila 2014. za 900 miliona dolara, odgovorila je na tvrdnje hakera negirajući upad u njene sisteme ili kompromitovanje podataka, ali je potvrdila da je već pokrenula istragu kako bi proverila da li je došlo do kršenja bezbednosti.

“Bezbednost podataka naših korisnika je naš glavni prioritet”, saopštila je kompanija.

– Želimo da vas obavestimo u ime kompanije/aplikacije Rakuten Viber da je internom istragom utvrđeno da ne postoje dokazi u prilog tvrdnji da je došlo do upada u sistem aplikacije, niti da su podaci njenih korisnika na bilo koji način kompromitovani – saopšteno je iz Rakutena.

Ako se potvrdi napad, ovo bi moglo biti jedno od najvećih kršenja bezbednosti podataka u novijoj istoriji. Stručnjaci kažu da bi takva krađa podataka, koja potencijalno uključuje lične poruke, evidencije poziva, kontakt podatke i finansijske informacije, “mogla uništiti korisnike Vajbera”.

“Handala Hack” je kontroverzna grupa poznata po napadima na izraelske entitete i saveznike Izraela. Grupa je aktivna od trenutka kada je pokrenula svoj Telegram kanal u decembru 2023. i pojavila se na Breach forumima.

Grupa tvrdi da je napadala izraelsku infrastrukturu, pružaoce zdravstvenih usluga, društvene centre, tehnološke kompanije, medijske kuće i vojne podizvođače.

Korisnici aplikacije bi trebalo da budu oprezni i da obrate pažnju na pokušaje fišinga, kao i da prate vesti u vezi sa navodnom krađom podataka, piše gbhackers.com.

Tagovi:
Pročitajte još: