fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Imena sa tužnim značenjem: Priče o popularnim srpskim imenima koja se i danas dodeljuju novorođenčadi

Deca

Ime deteta je važna odluka za većinu roditelja, a mnogi razmišljaju o njemu mesecima ili godinama pre nego što postanu roditelji. Pri izboru imena, roditelji se često vode tradicijom, trendovima, ličnim afinitetima i porodičnim nasleđem, te se trude da ime nosi određenu simboliku ili značenje.

Zanimljivo je da su kroz srpsku istoriju deca često dobijala imena s teškom ili tužnom simbolikom, praksom koja je danas izumrla. Ipak, neka od tih imena su i dalje prisutna u našem narodu. Evo spiska starinskih srpskih imena koja nose specifično ili teško značenje:

Tugomir/Tugomirka: Ovo ime je formirano spajanjem reči “tuga” i “mir”. U prenesenom značenju, poručuje da su roditelji željni mira do te mere da su tužni.

Prodan/Prodana: Ovo je staro slavenosrpsko ime, dodeljivano deci kao zamena za preminulo starije dete, što sugeriše da je ova zamena “od Boga dana”.

Jaglika: Ime koje se davalo novorođenim devojčicama ukoliko je kuća bila u žalosti, kao posledica smrti oca pre nego što se dete rodilo ili gubitka majke prilikom porođaja.

Stadija/Stanija/Stanika/Stana/Stanka: Ova imena su dobijali devojčice kada su roditelji želeli da prestanu da dobijaju žensku decu.

Dostana: Ovo ime se koristilo kako bi se zaustavilo rađanje u porodici u kojoj je već bilo dovoljno dece.

Vlasije/Vlajko: Ime grčkog porekla koje se prevodi kao “strog”, “grub”, “trom”.

Gorčin/Gorčilo: Ova imena su davana deci da bi ih štitila od zlih duhova, jer se verovalo da “gorča” deca nisu podložna zlim uticajima.

Mina: Ovo ime je često bilo nadimak za imena kao što su Jasmina, Emina, Milena, Vilhemina, Marina, a samo po sebi nema specifično značenje (osim kao ime za eksplozivnu napravu).

Nenad: Ovo ime je izvedeno od glagola “iznenaditi se” i davalo se deci koja su došla na svet “nenadano”.

Najda/Najdan: Ime je poteklo od glagola “nađena”. Detetu bi se dalo ime i ostavilo na putu ili raskrsnici kako bi se porodica zaštitila od uroka. Tako bi “slučajno” našli dete, što bi prekinulo niz bolesti ili smrti u porodici.

Tagovi:
Pročitajte još: