Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Inovativni lek protiv multiple skleroze dostupan i pacijentima u Srbiji

Infuzija

Farmaceutska kompanija Hemofarm počela je sa proizvodnjom inovativnog leka “corpos”. Tim povodom u poseti su bili predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, zajedno sa predstavnicima Vlade i diplomatskim korom.

Brnabićeva je istakla da je pomenuti lek dostupan i pacijentima u Srbiji zahvaljujući saradnji kompanije Hemofarm sa najvećom biotehnološkom kompanijom Roš.

– U Srbiji je počela proizvodnja prvog inovativnog leka za lečenje obolelih od multiple skleroze, koji će značajno promeniti tok bolesti i unaprediti kvalitet života pacijenata – navela je premijerka, dodavši da to omogućava da brže i lakše nabavljamo lekove, čime se poboljšava kvalitet zdravstvene usluge u našoj zemlji, navedeno je na sajtu Vlade.

Ona je istakla da se pregovara sa Hemofarmom i o široj proizvodnji drugih inovativnih lekova u našoj zemlji, i ukazala na to da je za poslednje četiri godine učetvorostručen broj pacijenata obolelih od MS koji se leče preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Brnabićeva je podsetila na to da je 2019. godine njihov broj iznosio 1.000, a da ih trenutno ima 4.000, i napomenula da su sredstva koja se iz budžeta izdvajaju za lečenje pacijenata obolelih od retkih bolesti za 10 godina uvećana 33 puta, sa 130 miliona dinara, na četiri milijarde i 300 miliona.

Prema njenim rečima, još uvek postoji veliki broj ljudi koji nisu pokriveni najsavremenijom terapijom, jer su za to potrebna veoma velika sredstva, što, takođe, predstavlja problem i za najbogatije zemlje na svetu.

Premijerka je podsetila na to da je u oktobru prošle godine sa kompanijom Roš potpisan sporazum o saradnji u oblasti nauke, čime se otvorio prostor za to da se deo njihovog istraživanja prebaci i u Srbiju.

Direktor Hemofarma Ronald Zeliger objasnio je da je njegova kompanija ušla u ovaj projekat sa kompanijom Roš pre šest godina i da sada postoji lek “corpos” koji menja kvalitet života obolelih.

Tagovi:
Pročitajte još: