fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Institut za transfuziju krvi ponovo apeluje! Rezerve krvi jednodnevne, nedostaju sve krvne grupe

krv

Institut za transfuziju krvi Srbije upozorio je danas da su rezerve krvi i dalje jednodnevne i da nedostaju sve krvne grupe, a posebno A i nulta krvna grupa i pozitivna i negativna.

“Minimalna količina krvi na nedeljnom nivou da bi zdravstvene institucije mogle normalno da funkcionišu i zbrinu sve pacijente je 1.500 jedinica. Optimalno bi bilo da taj broj bude 2.000. Međutim, tokom letnjih meseci, kao i u drugim zemljama u svetu taj broj bude manji. On se kretao između 1200-1300 jedinica krvi i to je dovelo do pada rezervi”, rekla je za Tanjug Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi.

Ona je podsetila da se rezerve krvi već mesec dana održavaju na jednodnevnom nivou.

“Ono što je dobro, dnevni priliv krvi je bio dovoljan da mogu da budu zbrinuti svi pacijenti i da nije bilo odlaganja operacija. Septembar je trenutak da se veći broj naših građana odazove i da te jednodnevne rezerve podignemo na minimalne trodnevne ili optimalne – petodnevne”, rekla je Rodić.

Nedostaju sve krve grupe

Ona je precizirala da nedostaju sve krvne grupe. “Posebno bih istakla A i O krvnu grupu i pozitivnu i negativnu, a u ovom trenutku problem je i sa B negativnom”, rekla je Rodić. Ona je ponovo uputila poziv svim dobrovoljnim davaocima dođu u Institut, koji se nalazi na adresi Svetog Save 39, i da daju krv radnim danom od 7 do 19 i subotom od 8 do 15 časova.

“Akcije će biti organizovane i na terenu, to možete pratiti na našem sajtu”, rekla je Rodić.

Tagovi:
Pročitajte još: