fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Inženjeri tvrde da su uspeli da reše problem “duhova” na OLED ekranima

Mobilni telefon

OLED ekrani su najpoželjnije rešenje na današnjim pametnim telefonima, laptopovima i televizorima. Ipak, iako nude superiorni prikaz boja, gde je crna zaista crna, ovi paneli i dalje ne mogu da se oslobode “duhova” koji ih muče od samog početka, odnosno trajnog urezivanja statičnih elemenata. Iako su uloženi ogromni napori da se “burn-in” reši, ovaj problem je i dalje prisutan. Međutim, najnovije istraživanje bi moglo da značajno pomogne u njegovom otklanjanju.

Prema studiji koja je objavljena u Nature časopisu, inženjeri sa Univerziteta u Kembridžu tvrde da su pronašli način koji bi otklonio pojavu “duhova” na OLED ekranima. Rešenje? Bolja kontrola dioda koje emituju plavo svetlo.

Za careve sa najviše dobitnih tiketa!

Problem je najbolje saseći u korenu, a istraživači glavnog krivca vide upravo u ovim diodama na OLED panelu. Kako se tvrdi u objavljenom radu, “duhovi” su direktan rezultat nestabilnog i neefikasnog plavog svetla koji se proizvodi, te bi bolja kontrola značajno umanjila urezivanje, a potencijalno ga i u potpunosti eliminisala.

Kako bi to postigao, tim sa Kembridža je razvio plave diode čije jezgro je izolovano alkilenskim trakama koje smanjuju nepotreban nivo prenosa energije. Osim otklanjanja “duhova”, istraživači takođe veruju da bi ova metoda učinila proizvodni proces efikasnijim u odnosu na trenutna rešenja.

Kako je studija još uvek u ranoj fazi, ne treba očekivati da ćemo videti njenu primenu u narednih nekoliko godina, ali ako se tvrdnje u eksperimentima pokažu kao tačne, nesumnjivo je da ćemo u budućnosti moći da mirnije koristimo svoje uređaje.

Tagovi:
Pročitajte još: