Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Irena Vujović: Za sanaciju deponije Duboko izdvojeno 30 miliona evra

Irena Vujović

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović najavila je da će, nakon gašenja požara na deponiji „Duboko“ kod Užica, ta deponija postati regionalni centar za devet lokalnih samouprava i da je za to izdvojeno 30 miliona evra. Očekuje da će radovi početi u septembru.

Dodala će da je u okviru kampanje „Sarađuj, ne zagađuj“ biti uklonjeno 1.100 smetlišta širom Srbije.

Potpredsednica Vlade i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović rekla je za RTS da je deponija „Duboko“ kod Užica, gde je nedavno ugašen požar, regionalni centar kojem gravitira devet lokalnih samouprava, ali i da su i pre požara intenzivno radili na pripremi za modernizaciju tog centra.

„Požar koji se dogodio je viša sila, ali je veoma brzo ugašen, u odnosu na iskustva okolnih zemalja gde su se takvi požari gasili duže. Na svu sreću, požar je ugašen. Ja se zahvaljujem svima koji su učestvovali u gašenju, ali isto tako i građanima Užica koji su bili strpljivi i koji su razumeli situaciju“, navela je Vujovićeva.

Dodala je da će u projekat modernizacije „Dubokog“ biti uloženo 30 miliona evra i da su sredstva obezbeđena, kao i da se trenutno bira izvođač radova, a da bi prvi radovi trebalo da počnu početkom septembra.

Irena Vujović je istakla da u ovom trenutku punim kapacitetom radi samo regionalni centar u Subotici, a da je planirano da se takav centar, osim kod Užica, pravi i u Kaleniću kod Uba, a da uskoro počinju radovi i u Somboru.

Govoreći o deponiji „Duboko“, rekla je da je planirano da deponija bude proširena i sanirana, ali i da će biti napravljeno postrojenje za prikupljanje gasa, pošto je paljenje gasa jedan od glavnih uzroka požara na deponijama.

„Moram da naglasim da je ovo prvi put da smo odvojili značajna sredstva, da smo odlučni u tome i da imamo sistemski pristup“, istakla je Irena Vujović.

Tagovi:
Pročitajte još: