fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Ispucale usne bebi mogu da smetaju: Ovo je često i normalno kod dece koja se doje

Ispucale usne bebe

Vaše novorođenče je posebno podložno kožnim problemima. Dok je beba bila u materici, obložena je gustom, belom supstancom zvanom verniks, koja joj je štitila kožu. Posle rođenja, ova zaštita više ne postoji pa je potrebno posebno paziti na osetljive delove, poput usana.

Uzroci ispucalih usana

Slično odraslima, usne vaše bebe mogu ispucati kada je hladno i suvo vreme. Ispucale usne mogu nastati i od prevelikog trenja, kao što je lizanje usana ili dojenje.

Pošto stanje bebine kože može izgledati gore nego što zapravo jeste, možda ćete biti uznemireni zbog toga kako izgledaju njihove ispucale usne. Ali, budite sigurni, to je veoma normalno.

Ako dojite, usne vaše bebe mogu izgledati suve nakon dojenja zbog stalnog kontakta sa vašom kožom. Takođe mogu razviti plikove na usni zbog trenja tokom dojenja.

Mnogi roditelji ovo brkaju sa ispucalim usnama. Videti plik na usnama vaše bebe je sasvim normalno tokom dojenja. Samo pazite da ga ne puknete. Umesto toga, dozvolite mu da se izleči ili nestane sam bez intervencije.

Kako lečiti i sprečiti ispucale usne

Koža vaše bebe je veoma osetljiva i trebalo bi da budete oprezni sa svim proizvodima koje koristite na njihovoj koži, posebno na usnama, jer se ovi proizvodi mogu lako progutati.

Majčino mleko

Majčino mleko je najbolja opcija za lečenje ispucalih usana. Možete ili istisnuti mleko iz dojke direktno na usne vaše bebe, ili možete koristiti nekoliko kapi prethodno izdvojenog mleka.

Vazelin

Pošto je vazelin blag i nema aditiva, odličan je izbor za ispucale usne vaše bebe. Koristite najmanju količinu i rasporedite je preko usana, pazeći da im ne uđe u usta.

Tagovi:
Pročitajte još: