fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Istoričarka sa Stanforda tvrdi: Stari Grci su predvideli robote, a Homer automobile

Stari Grci

Stari Grci ne samo da su stvorili temelje moderne civilizacije, već su takođe predvideli robote i druge buduće tehnološke inovacije nedavno je objavljeno. Istoričarka Univerziteta Stanford, dr Adrijen Major, u knjizi “Bogovi i roboti”, tvrdi da su grčki mitovi spekulisali o budućem postojanju veštačke inteligencije, robota, automobila bez vozača i drugih modernih tehnologija.

Argumenti dr Major se u velikoj meri vrte oko Hefesta, grčkog boga zanatlija i obrade metala. Jedna od njegovih kreacija bio je Talos, džinovski automat napravljen od bronze (na slici gore), koji dr Major opisuje kao “bronzanog robota ubicu“ i ranog prethodnika vrstama androida koje sada pravi poznata američka robo-kompanija “Boston Dinamics”.

Ženski roboti

Još jedna od njegovih kreacija bila je Pandora (sećate se Pandorine kutije), “ženski replikant“ i “opaki AI fembot“, koja je, prema dr Major, bila “programirana“ da pusti zlo u svet. Pandora nije bila jedina veštačka inteligencija koju je konstruisao Hefest pošto je takođe napravio mehaničke Zlatne devojke da mu pomognu u radu. One su dizajnirani da predvide njegove potrebe i da reaguju na njih bez direktnih instrukcija, nešto za šta dr Major veruje da ih čini ranim verzijama ličnih asistenata sa veštačkom inteligencijom kao što je Amazonova Alexa.

Homer predvideo automobile

Ove kreacije nisu bila jedina drevna grčka proročanstva o tehnologiji u budućnosti. Prema dr Major, Homerova epska poezija predviđa dolazak automobila i prevoza bez vozača. U “Odiseji” Odisej se vraća na Itaku na feačanskim brodovima bez kapetana, dok u “Ilijadi” Homer piše o autonomnim tronošcima na točkovima koji transportuju ambroziju.

Stari Grci su razvili sopstvenu tehnologiju

Iako su možda predvideli neke moderne tehnološke inovacije poput robota, stari Grci su izmislili veliki broj sopstvenih impresivnih uređaja. Postoji mnoštvo predmeta koje koristimo u svakodnevnom životu za koje ćete možda biti iznenađeni kada čujete da njihova itorija seže sve do drevne grčke tehnologije.

ProfimediaOstaci drevnih vodovodnih cevi u Efesu, sada Izmir (Turska)
Centralno grejanje i termometri, izumi bez kojih mnogi ne bi mogli da žive, stvorili su stari Grci. Prema arheološkim otkrićima na drevnom grčkom lokalitetu u Turskoj, Efeski hram se u antičkim vremenima održavao toplim koristeći dimne kanale ispod poda kako bi cirkullisala toplota iz vatre koja je gorela ispod hramskog kompleksa.

Originalni koncept današnjeg termometra datira pre skoro dve hiljade godina. Grci iz Aleksandrije su prvi shvatili kako se vazduh širi kada je izložen visokim temperaturama. Filon Vizantijski je prvi primenio ovu tehniku na fizički pronalazak i stvorio prvi termometar.

Dan kada je 1901. otkriven Antikiterski mehanizam, jedan od najznačajnijih i najimpresivnijih pronalazaka starih Grka, slavi se širom naučnog sveta. Ova zapanjujuće složena mašina je drevni grčki uređaj koji mnogi naučnici smatraju prvim analognim računrom na svetu a predstavlja simulator kretanja planeta oko Sunca.. Antikiterski mehanizam su otkrili grčki ronioci sunđera 1901. unutar drevnog potopljenog broda. Nakon brojnih studija, procenjeno je da je izgrađen između 150. pre nove ere i 100. pre nove ere. Kasnija studija ga stavlja na 205. godinu pre nove ere, samo sedam godina nakon Arhimedove smrti, izveštava Greek Reporter.

Tagovi:
Pročitajte još: