Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Istraživanje pokazalo: ‘Pljeskanje po guzi’ je štetno koliko i fizičko zlostavljanje

Studija objavljena u časopisu “Journal of Family Psychology” pokazala je da deca koja dobijaju batine kao disciplinsku meru imaju više šanse da postanu agresivna i asocijalna.

Praksa roditelja da svoju decu zbog lošeg ponašanja kažnjavaju “ćuškama” ili “pljeskanjem po guzi” ima isti efekat kao i fizičko zlostavljanje, pokazalo je istraživanje sprovedeno na više od 160.000 dece tokom poslednjih 50 godina.  

Vođa studije, doktorka Elizabet Geršof, istakla je da je njihova studija bila fokusirana na ono što mnogi smatraju “pljeskanjem po guzi”, a ne kao potencijalno nasilje nad detetom. 

“Otkrili smo da je udaranje po guzi povezano sa neželjenim štetnim ishodima, kao i da ni u kakvoj meri nije povezano sa povinovanjem, što je namera roditelja kada se trude da disciplinuju svoje dete”, objašnjava dr Geršof. 

Studija je “pljeskanje” odredila kao udarac otvorenom šakom po ekstremitetu ili zadnjici. Ustanovljeno je da je takva reakcija roditelja imala iste negativne efekte po dete kao da je nad njim sprovedeno fizičko nasilje – veće su šanse da ćete na taj način postići kontraefekat, odnosno, vaše dete će biti manje disciplinovano, tvrdi doktor Endru Groban Kejlor. 

“Studija je pokazala da takva vrsta udarca samo povećava verovatnoću neželjenih ishoda. Takva reakcija roditelja samo može da postigne suprotno od onoga što roditelji time žele”, istakao je on. 

Čak 80 odsto dece kažnjavano je na ovaj način, a razlog ovakve kazne naučnici objašnjavaju pretpostavkom da su i oni na isti način bili kažnjavani kao deca. 

 
Preuzeto: Yumama.com
Tagovi:
Pročitajte još: