Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Istraživanje utvrdilo da li su žene podložnije povredama u saobraćajnim udesima

Žena i kola

Poznata je po svom zalaganju za rodnu ravnopravnost u oblasti bezbednosti saobraćaja, postigla je značajan uspeh kreiranjem ženske lutke za kreš testiranje. Njen rad je prepoznat prestižnom nagradom “Žena od značaja za 2023. godinu”, koju dodeljuje WWCOTY (ženski žiri za izbor Svetskog automobila godine).

Pored svog rada na švedskom Institutu za bezbednost na putevima, Astrid Linder je i profesor na Univerzitetu Chalmers u Švedskoj. Njen istraživački fokus leži pretežno na biomehanici i ispitivanju bezbednosti u slučaju saobraćajnih nesreća, sa posebnim naglaskom na razvoj ženskih lutki za kreš testove.

Astrid Linder je istakla da je njen interes za bezbednost saobraćaja započeo tokom doktorskih studija, kada je dobila zadatak da razvije lutku za testiranje sudara pri malim brzinama. Njen cilj bio je procena zaštite mekog tkiva vrata, što je često zanemareno u testiranju. Ova prva kreš lutka bila je veličine prosečnog muškarca, budući da je muškarac bio model koji se koristio u testiranju frontalnih i bočnih sudara.

Ideja za stvaranje ženske lutke za kreš testiranje rodila se nakon što je Astrid Linder pregledala literaturu i otkrila da su žene izložene većem riziku od povreda mekog tkiva vrata u slučaju sudara. S obzirom na razlike u telesnoj građi i anatomiji između žena i muškaraca, smatrala je da je važno uključiti i ženske modele u testiranje.

Astrid Linder se suočila sa izazovima tokom svog dugogodišnjeg rada, pri čemu je finansiranje istraživanja predstavljalo glavnu prepreku. Njen cilj je bio uključiti lutke koje predstavljaju i žene i muškarce kako bi se obezbedilo testiranje koje će identifikovati najbolju zaštitu u sudarima za celu populaciju. Ipak, propisi UNECE-a zahtevaju upotrebu modela prosečnog muškarca u testovima, a automobilske kompanije se često pridržavaju tih pravila.

Ona je i dalje posvećena ostvarivanju svojeg cilja, usredsređena na razvoj testova koji će uzeti u obzir obeležja obe polovine populacije i obezbediti veću sigurnost u saobraćaju. Za svoj izvanredan doprinos u oblasti bezbednosti saobraćaja, nagrađena je brojnim priznanjima, uključujući i najnoviju nagradu za “Ženu od značaja za 2023. godinu” od strane WWCOTY i automobilskih novinarki iz celog sveta. Astrid Linder ostaje motivisana statistikama povreda koje ukazuju na potrebu za daljim istraživanjima i unapređenjem bezbednosti saobraćaja.

Tagovi:
Pročitajte još: