IZ KINE SE VRATILI SA MEDALJAMA! Ministar Vulin: Ponosni na naše vojne sportiste!

Na nedavno završenim svetskim vojnim igrama u gradu Vuhan, 43 takmičara reprezentacije Vojske Srbije nastupilo je u 10 disciplina – rvanju, tekvondu, orijentiringu, džudou, boksu, plivanju, atletici, padobranstvu, streljaštvu i triatlonu.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović priredili su danas svečani prijem u Velikoj ratnoj sali Starog Generalštaba za reprezentativce Vojske Srbije koji su učestvovali na 7. CISM svetskim vojnim igrama u Narodnoj Republici Kini.

Vojni reprezentativci su iz Kine doneli tri medalje – dve su osvojila braća Mate i Viktor Nemeš u rvanju grčko-rimskim stilom, a treću Sanja Vukašinović u gađanju malokalibarskom puškom na 50 metara.

Čestitajući sportistima na postignutom uspehu, ministar Vulin je naglasio da se od njih tražilo samo jedno- da daju sve od sebe. Ističući da tri bronze nisu mala stvar, ministar Vulin je rekao da je zahvalan svima koji su oborili rekorde Vojske i lične rekorde – što znači da su pobedili sebe.

Prema rečima ministra Vulina, to je suština sporta i to je suština naše vojske.

– Vojska Srbije uvek ide na pobedu. Vojska Srbije se takmiči sa celim svetom, ali i sa sobom. Kada pobedimo sebe, pobedili smo ceo svet. Zahvalan sam i našim kineskim domaćinima, jer znam da su vodili računa o nama, jer znam da ste bili jedna od najtoplije pozdravljenih delegacija kada ste se pojavili sa našom zastavom na otvaranju Svetskih vojnih igara. Zahvalan sam i što ste dali sve od sebe, što ste se tako dobro pokazali na takmičenju koje ni po čemu ne zaostaje za civilnim svetskim prvenstvom. Tačmičili ste se sa svetskim prvacima, svetskim rekorderima, olimpijskim pobednicima, sa najboljima na svetu. A mi smo poslali najbolje. Svi vi koji ste došli, bili ste najbolji u svojim disciplinama u okviru Srbije – naglasio je ministar Vulin dodajući da smo u Kinu poslali samo najbolje, koji su se takmičili pod zastavom naše zemlje i Vojske Srbije.

Sportisti vojske Srbije

Sportisti vojske SrbijeFoto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

On je okupljenim sportistima poručio da od njih očekuje da nastave da ređaju uspehe i u narednom periodu, a da će Vojska Srbije nastaviti da ulaže u sport, da proširuje sportske aktivnosti, da i kroz bilateralnu vojnu saradnju gde god može šalje naše sportiste da se takmiče sa drugim zemljama i da se tako pripremamo za neka naredna svetska i evropska prvenstva.

Prema rečima šefa Delegacije Republike Srbije pri CISM brigadnog generala Siniše Radovića, pripadnici reprezentacije su časno reprezentovali svoju Vojsku i svoju državu na upravo završenom takmičenju u Kini, imajući u vidu da je reč o planteranom događaju vojski iz 109 zemalja sveta, sa više od 9.300 učesnika, što je najveći broj od kada se vojne igre organizuju.

– Od tog broja zemalja, samo 54 je osvojilo medalje, a Vojska Srbije je zauzela 36. mesto sa tri osvojene medalje. Reprezentacija Vojske Srbije je oborila šest rekorda Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u streljaštvu, dva u atletici, od kojih je jedan iz 1995. godine – naglasio je general Radović dodajući da su obarani i lični rekordi naših reprezentativaca u streljaštvu, atletici i padobranstvu.

General Radović zahvalio je na današnjoj svečanosti ministru odbrane i načelniku Generalštaba na nesebičnoj podršci, kao i ostalima koji su doprineli da naši takmičari nastupe na ovogodišnjem takmičenju u Kini.

Sportisti Vojske Srbije

Sportisti vojske SrbijeFoto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

– Svi koji su učestvovali na ovom takmučenju, sportisti i ostali, dali su primer kako se treba  odnositi prema svojoj Vojsci i prema svojoj državi – poručio je general Radović dodajući da je naša reprezentacija dostojno predstavljala Vojsku Srbije i Republiku Srbiju, kao i da će nastaviti da radi za još bolje rezultate u budućnosti.

U ime učesnika na ovogodišnjim Svetskim vojnim igrama u Kini, okupljenim na današnjoj svečanosti se obratila Sanja Vukašinović, koja je izrazila zahvalnost na pozivu da predstavljaju Vojsku Srbije na tom prestižnom i značajnom takmičenju, dodajući da su sportisti dali sve od sebe.

Zapaženim rezultatom u streljaštvu, bronzanu medalju iz Kine Sanja je osvojila u gađanju iz malokalibarske puške dicipline trostav.

– Prvenstveno mi je bila čast što sam predstavljala Vojsku Srbije na jednom tako prestižnom i značajnom takmičenju, kako za Vojsku, zako i za nas sportiste – naglašava Sanja dodajući da ova medalja predstavlja za nju jedno veliko odličje i ujedno je prva medalja na velikim takmičenjima ovog ranga.

Rvač Viktor Nemeš, takođe je osvojio bronzu na takmičenju u Vuhanu, u veoma jakoj konkurenciji.

Aleksandar Vulin sa sportistima Vojske Srbije

Aleksandar Vulin sa sportistima Vojske SrbijeFoto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

– Čast mi je i zadovoljstvo bilo da sam dobio priliku da predstavljam Vojsku Srbije na ovom takmičenju. Konkurencija je bila jaka, izgubio sam od olimpijskog prvaka, tako da mogu da kažem da sam zadovoljan ovom medaljom – naglasio je Viktor Nemeš ističući da se nada da će i u budućnosti imati priliku da predstavlja Vojsu Srbije na takmičenjima.

Kada je reč o uspesima naših vojnih sportista na ovogodišnjem takmičenju, džudista Bojan Došen plasirao se u polufinale, ali je zbog povrede morao da odustane od takmičenja i takmičenje je završio na petom mestu. Na toj poziciji je i Tijana Bogdanović u tekvondu, Milica Emini u trci na 100 metara sa preponama i plivač Velimir Stjepanović u trci na 400 metara slobodno, dok je na 200 metara delfin u finalu zauzeo osmo mest. Žarko Ćulum je u džudou osvojio 9. mesto.

Današnjem prijemu su prisustvovali i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici vojno-diplomatskog kora NR Kine, Olimpijskog komiteta Srbije, Sportskog saveza Srbije, granskih saveza, sportskih institucija i kompanije “Mocart”, sponzora naše vojne reprezentacije.

Preuzeto: Srbija Danas