Izdvajamo: 10,2 miliona evra iz EU za projekte 19 lokalnih samouprava

U Beogradu su uručeni sporazumi o donaciji Evropske unije vredni 10,2 miliona evra, a namenjeni sprovođenju projekata socijalnog stanovanja i aktivne inkluzije u 19 jedinica lokalne samouprave. Ugovore su uručili šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Кisić Tepavčević i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović. Joksimović je podsetila da je iz IPA fondova rađena rekonstrukcija brodske prevodnice na Đerdapu koja je bila u grantu od oko 11 miliona evra, dok su danas uručeni sporazumi o donaciji Evropske unije u sličnom iznosu – 10,2 miliona evra.

Vučić: Priština izašla sa 11 tačaka kojima trazi defakto priznanje, insistirao sam na ZSO, nisu je ni pomenuli

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem “nemoguće dogovoriti se ni koji je dan” i istakao da je prištinska delegacija izašla na današnjim pregovorima u Briselu sa 11 tačaka kojima traže defakto priznanje Kosova. Vučić je, odgovarajući na pitanje da li je došlo do pomaka po pitanju sporazuma Cefta, rekao da “ne sme ni da kaže” šta je bilo s tom temom. „Izašli su sa 11 zahteva kojima traže de fakto priznanje Kosova, da prihvatimo njihove štambilje, šta god da urade, samo se toga tiče. Oni ni o čemu neće da razgovaraju što je konkretno, samo je smisao da kroz bilo koji sporazum provuku priču o nezavisnosti Kosova i to je to”, naveo je Vučić. Naglasio je da će Srbija biti uz svoje ljude na Kosovu i Metohiji i da će deliti njihovu sudbinu. “Insistirao sam na ZSO, to je bila prva tačka o kojoj sam govorio. Mislite da su to pomenuli? Ne. Nego – Srbi su počinili genocid 1878. godine, da ne govorim kakvu su literaturu doneli da to potkrepe…”, rekao je Vučić nakon nove runde dijaloga u Briselu.

Brnabić danas završava posetu SAD, promovisanje Srbije kao destinacije za investiranje

Predsednica Vlade Ana Brnabić, danas završava posetu Sjedinjenim Američkim Državama. Poseta Ane Brnabić obuhvata razgovore sa predstavnicima visokotehnoloških kompanija i startapa o mogućnostima uspostavljanja i unapređenja saradnje sa Srbijom i predstaviti mogućnosti Srbije za ulaganje u istraživanje i razvoj. Premijerka je istakla da je sve veća zainteresovanost američkih kompanija za Srbiju i to, ne samo zato što naša zemlja u poslednjih godinu i po dana počinje da se pojavljuje u vrhu svih svetskih izveštaja o IT industriji, inovacijama, istraživanju i razvoju, kao i o digitalizaciji uopšteno, već i zato što imaju dobra iskustva u Srbiji. Brnabić je kao primer navela jednu od najvećih američkih kompanija “National Cash Register” (NCR), koja završava veliki kampus u Srbiji, pri čemu će naša zemlja biti centar te kompanije u Evropi za istraživanje.

Uhapšen nasilnik sa Novog Beograda, krivična prijava i protiv pretučene devojke 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu uhapsili su S. V. (29) zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivično delo nasilničko ponašanje. Prilikom intervencije policije, dvadesetdvogodišnja devojka, koja je takođe bila u alkoholisanom stanju, fizički je napala jednog policijskog službenika, zbog čega će protiv nje biti podneta krivična prijava za krivično delo ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti, saopštio je MUP.

Trka za kuće na selu: Interesovanje veliko, kandidati se rangiraju po redosledu prijava

Interesovanje mladih bračnih parova za konkurs Vlade Srbije za kupovinu kuća na selu je veliko, a u Ministarstvu za brigu o selu kažu da su već počele da stižu i prve prijave. Njih šalju lokalne samouprave, nakon što zainteresovani građani prikupe svu neophodnu dokumentaciju. Direktorka Agencije za ruralni razvoj Dušica Pavlović, kaže da se do sada javilo oko 50 mladih parova, a da je njih desetak uspelo da pronađe kuću i da prikupi dokumentaciju. Najveće interesovanje je za sela Ležimir i Čalma, jer se u ovim mestima mogu naći kuće čija vrednost ne prelazi 10.000 evra.

Ipak će biti pozvana: Milena Popović svedok na suđenju za ubistvo Olivera Ivanovića

Milena Popović, nekadašnja partnerka ubijenog političara Olivera Ivanovića, sada poslanica u Skupštini Srbije, biće pozvana da svedoči na suđenju okrivljenima za učešće u ubistvu Ivanovića. Ona se nalazi na listi od 30 svedoka i biće pozvana na suđenje kada na nju dođe red. Prema optužnici kosovskog specijalnog tužilaštva, za ubistvo Ivanovića se terete: Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović.