fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Izdvajamo: 245 miliona dinara za izrazito nedovoljno razvijene opštine

aktuelno

Ministar za unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština Novica Tončev potpisao je u Nišu ugovore o dodeli bespovratnih sredstava za Program podrške unapređenja razvoja izrazito nedovoljno razvijenih opština u iznosu od 245 miliona dinara. “Kao što sam više puta istakao, i kao ministar u Vladi Srbije, i kao čovek, borim se za što više mogućnosti i maksimalno razumevanje kolega iz drugih ministarstava jer verujem da je neophodna međuresorna saradnja za najbolji rezultat. Budno pratim potrebe nerazvijenih područja i zato sam znao da opštine vredno pripremaju projekte, da su motivisane da naprave promene jer imaju kvalitetnu podršku mog Kabineta”, istakao je Tončev, navodi se u saopštenju. On je objasnio da je pozvao predsednike lokalnih samouprava da budu proaktivni, da šalju predloge i ideje za unapređenje funkcionalnosti života ljudi i da je saradnja sa predsednicima ovih opština je na veoma visokom nivou.

Od izvoza struje u 2023. 49 miliona evra

Vršilac dužnosti direktora „Elektroprivrede Srbije“ Miroslav Tomašević, izjavio je da je Srbija od početka godine izvezla struju za 49 miliona evra, a da su remonti ugovoreni i počeli. “Ispunio sam ono što je bio moj zadatak, da posle mnogo problema zajedno sa timom, vratim EPS u dobro stanje”, poručio je v.d. direktora „Elektroprivrede Srbije“ Miroslav Tomašević članovima Nadzornog odbora, koje je obavestio i o početku remontne sezone. Kako se navodi u informaciji objavljenoj na sajtu EPS-a Tomašević je na sednici Nadzornog odbora rekao da je cilj postignut. “Postigli smo cilj. Zahvaljujući relativno blagoj zimi, dobroj hidrološkoj situaciji, ali i spremnosti termoelektrana, podigli smo sistem i sada i izvozimo električnu energiju. Samo u martu zarada od izvoza električne energije iznosi 32,5 miliona evra, a od početka godine dostigla je 49 miliona evra”, rekao je Tomašević.

Đedović: U energetskoj tranziciji težićemo ambicioznim, ali realnim ciljevima

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, izjavila je u Berlinu da će Srbija u procesu energetske tranzicije težiti da postavlja ambiciozne, ali realne ciljeve i da uspostavi ravnotežu između razvoja sektora OIE i stabilnog snabdevanja građana i privrede. Đedović je, na konferenciji „Berlinski dijalog o energetskoj tranziciji“, istakla da je Srbija ostvarila svoje ciljeve kad je reč o učešću OIE u energetskom miksu do 2020. godine i u novim strateškim dokumentima, koja se izrađuju, idemo ka mnogo ambicioznijem cilju za OIE do 2030. godinu, ali i u pogledu povećanja energetske efikasnosti i smanjenja emisije štetnih gasova.

Sekretarijat za privredu raspisao javni konkurs za podršku razvoja preduzetništva

Sekretarijat za privredu saopštio je da je raspisao Javni konkurs za dodelu sredstava za podršku razvoja preduzetništva na teritoriji Grada Beograda za 2023. godinu. Gradski sekretar za privredu Nikola Kožović rekao je da je predmet javnog konkursa dodela bespovratnih finansijskih sredstava privrednim subjektima u maksimalnom iznosu od milion dinara za kupovinu mašina i opreme u cilju poboljšanja kvaliteta postojećeg ili uvođenja novog proizvoda ili usluge, uz obavezu zapošljavanja jednog nezaposlenog lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, na period od minimum jedne godine, saopšteno je iz Gradske uprave.

Sajam automobila i motocikala posetilo više od 102 hiljade ljudi

Za nedelju dana 55. Međunarodni salon automobila i 15. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme “Motopassion” imali su je 102.239 registrovanih posetilaca. Organizatori su saopštili da je Sajam održan u uslovima neverovatnih globalnih privrednih, energetskih, komunikacionih, tehnoloških i tržišnih promena u automobilskoj industriji, izazvanih, pored ostalog, posledicama globalne pandemije a potom i ukrajinske krize, nestašicom delova i komponenata, velikim tehnološkim zaokretima i novim konceptima poslovanja. Ocenili su da je ta činjenica uslovila i odsustvo komercijalnog efekta i uobičajenih sajamskih popusta i lagera vozila za brzu isporuku.

Tagovi:
Pročitajte još: