Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Izdvajamo: Budžet za poljoprivredu veći 16,5 milijardi dinara

aktuelno - poljoprivreda

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković izjavila je da će budžet Ministarstva za 2022. godinu nakon rebalansa biti uvećan za 16,5 milijardi dinara i iznosiće 78,5 milijardi dinara, što predstavlja gotovo 5,3 odsto poreskih prihoda budžeta Srbije. “Tih 16,5 milijardi je raspoređeno na direktna plaćanja koja su uvećanja na 7,7 milijardi i na mere ruralnog razvoja koje su uvećane za 2,8 milijardi dinara”, rekla je Tanasković. Dodala je da je Ministarstvo planiralo i neke vanredne mere pomoći poljoprivredi, pre svega za proizvođače suncokreta kojima će premije biti isplaćene do kraja godine, a proizvođači šećerne repe će za rod 2023. godine dobiti po 35.000 dinara po hektaru, za površine do 500 hektara, a za ostvareni prinos od najmanje 50 tona po hektaru plative šećerne repe.

Vučić: Podizanje borbene gotovosti vojske je korisno

Podizanje borbene gotovosti vojske uvek je blagorodno, lekovito i pokazuje stanje vojske, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarišući izjavu Zdravka Ponoša da je Vučić podigao borbenu gotovost vojske više puta nego što je to radio Tito. Naveo je da podizanje borbene gotovosti pokazuje stanje vojske i da se time uočavaju slabe tačke i šta je to što može da se promeni, a da se istovremeno čuva, štiti i brani zemlja i to, kako je rekao, ne onako kako je to rađeno 2004. i 2008. godine već na pravi način kao što to čini sadašnja vlast, čuvajući mir i stabilnost.

Ðedović: Uvoz struje kontrolisan, povećanja cena biće minimalna

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Ðedović Negre izjavila je da je uvoz struje kontrolisan i poručila da će se nastojati da povećanja cene struje i gasa budu minimalna i za privredu i za građane, te da misli da tih povećanja neće biti ove godine. “Nadgledamo dnevnu proizvodnju struje u Obrenovcu. Krajem oktobra smo imali određen uvoz reda veličine od osam do deset miliona evra i do sredine novembra planira se da bude u tom nekom sličnom iznosu”, rekla je Ðedović i istakla da je uvoz struje kontrolisan.

Ðurić sa predstavnicima Federacije austrijskih industrija

Gradonačelnik Novog Sada Milan Ðurić sastao se u Gradskoj kući sa generalnim sekretarom Federacije industrijskih privrednika Austrije Kristoferom, i istakao da je prioritet novosadske administracije dovođenje novih investicija i otvaranje radnih mesta. “Konstantno težimo tome da razvijamo privredu i ekonomiju koje će doprineti povećanju standarda života građana. Kao lokalna samouprava, imamo mnogo potencijala, a istakao bih IT sektor kao oblast u najjačem usponu”, kazao je Ðurić.

Mali: Od januara švajcarska formula+ za usklađivanje penzija

Ministar finansija Siniša Mali najavio je večeras da će od 1. januara biti primenjivana švajcarska formula plus za usklađivanje penzija, prema kojoj će penzije biti dodatno zaštićene. “Ukoliko padnu na ispod 10 odsto BDP, mi ćemo ih usklađivati samo sa prosečnim platama, ako su između 10 i 10,5 odsto implementiraćemo švajcarsku formulu, a ako su između 10,5 i i 11 odsto, biće indeksirane sa stopom inflacije”, objasnio je Mali u Skupštini Srbije, gde je raspravljano i o Predlogu zakona o dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Benzin skuplji za četiri dinara, cena dizela ostala ista

Cena Evro dizela u narednih sedam dana biće 222 dinara, a Evro premijum BMB 95 benzina – 186 dinara za litar, objavilo je Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine. Benzin je poskupeo za četiri dinara pošto je dosadašnja cena bila 182 dinara za litar, dok je cena dizela ostala ista.

Tagovi:
Pročitajte još: