Izdvajamo: Danas se navršava 80 godina bombardovanja Beograda

Danas se navršava 80 godina bombardovanja Beograda

Navršava se osam decenija od Aprilskog rata i vazdušnih napada na Beograd u kojima je grad bio razoren i u kojima je poginulo više hiljada ljudi. Život za odbranu grada dalo je 11 pilota. Oni su se, zajedno sa ostalim jugoslovenskim vazduhoplovcima, hrabro suprotstavili rojevima nemačkih aviona koji su nadirali. Izvori sa nemačke strane navode da je tako brutalan napad bio posledica Hitlerovog besa i želje za osvetom.

Poslovni susreti Srbija – Bahrein danas u Beogradu

Poslovni susreti Srbija-Bahrein biće održani danas u Beogradu, u okviru dvodnevne posete delegacije Bahreina Srbiji. Predstavnici srpske privrede imaće priliku da, u Palati „Srbija“, predstave poslovanje svojih kompanija i potencijal za saradnju sa privrednicima te arapske države. Uvodnim obraćanjima skup će otvoriti ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i ministar finansija Siniša Mali. Gosti iz Bahreina predstaviće potencijal za saradnju i investicije, kao i podršku kompanijama koje se opredele da investiraju u toj zemlji.

Predsednik Srbije: Broj zaposlenih u SRB na rekordnom nivou, 2,2 miliona

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je broj zaposlenih u Srbiji u ovom trenutku na rekordnom nivou, gotovo 2,2 miliona. Zaposlenih “na belo”, znači onih za koje se plaćaju doprinosi je gotovo 2,2 miliona, precizirao je predsednik. On je za TV Vesti Pinka rekao da 8. aprila kreće isplata prve polovine minimalca za milion i 138 hiljada osoba.

Počeo prikaz naoružanja, vojne opreme i sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije

Predsednik Srbije i šeik Naser bin Hamad bin Isa Al Kalifa, sin i izaslanika kralja Bahreina za humanitarni rad, pitanja omladine i savetnika za nacionalnu bezbednost prisustvuju prikazu naoružanja, vojne opreme i sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije na Vojnom aerodromu “Pukovnik Milenko Pavlović” u Batajnici. U prikazu su učestvuje deo jedinica Ratnog vazduhoplovstva i protiv-vazduhoplovne odbrane, Kopnene vojske, 72.brigade za specijalne operacije i 63.padobranske brigade. U dinamičkom delu prikaza angažovano je 400 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, preko 25 borbenih vozila i borbenih sistema, kao i 12 vazduhoplova. U taktičko-tehničkom zboru angažovano je oko 150 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske, i predstavnika preduzeća iz grupacije odbrambene industrije Srbije sa pet vazduhoplova i više od 130 borbenih vozila i borbenih sistema, naoružanja i druge opreme.

Ministar prosvete uputio apel studentima: Razumem potrebu da se provodite, ali izbegavajte ovakve organizacije

Povodom nedavnog okupljanja studenata, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić apelovao je na studente da se suzdrže od masovnih okupljanja i proslava i da poštuju mere države koje su jedina šansa da se sa virusom kovid-19 izborimo i vratimo normalnom funkcionisanju. Dodaje da najmanje što možemo da uradimo za već napregnuti zdravstveni sistem jeste da se, poštujući mere vlade, solidarišemo sa svakim njegovim radnikom, od doktora, preko medicinskih sestara, do svakog člana nemedicinskog osoblja.

Kiparski ministar spoljnih poslova: Zahvaljujem na srdačnoj dobrodošlici, odlazim iz Beograda ispunjen optimizmom

Ministar spoljnih poslova Republike Kipar Nikos Hristodulidis od juče je bio u radnoj poseti Srbiji. Očigledno zadovoljan gostoprimstvom, ostavio je poruku zahvalnosti na svom Tviter nalogu. “Zahvaljujem dragom kolegi i dobrom prijatelju Nikoli Selakoviću na srdačnoj dobrodošlici i jedinstvenom gostoprimstvu, tokom današnje posete. Odlazim iz Beograda ispunjen optimizmom o budućem razvoju naših partnerskih odnosa, zasnovanim na jakim istorijskim vezama”, napisao je Hristodulidis.

Srbija za 45 dana kreće sa prozvodnjom Sputnjika V

Ministar u Vladi Republike Srbije i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom, Nenad Popović, saopštio je da je Institut Torlak potpisao Sporazum o transferu tehnologija sa Ruskim fondom direktnih investicija i ruskom farmaceutskom kompanijom Generijum, kojim ruska strana prenosi srpskoj strani podatke o procedurama i tehnologijama neophodnim za proizvodnju vakcine Sputnjik V u Republici Srbiji. On je najavio da će u Institutu Torlak tokom aprila meseca biti proizvedene tri validacione serije vackine “Sputnjik V”. – Uzorci iz ovih validacionih serija biće poslati na kontrolu kvaliteta u Institut “Gamalej” u Moskvi. Nakon što “Gamalej” potvrdi validnost uzoraka proizvedenih u Torlaku, Institut Torlak kreće sa proizvodnjom vakcine. Očekujemo da se to dogodi do 20. maja ove godine – rekao je Popović i najavio da bi Srbija time postala prva zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu Sputnjik V.