fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Izdvajamo: Danas se pušta u rad nova pista na beogradskom aerodromu

aktuelno

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas ceremoniji puštanja u rad nove, druge poletno-sletne staze (piste) na Aerodromu „Nikola Tesla“ Beograd. Ceremonija će početi u 11.30 sati. Radi se o drugoj poletno-sletnoj stazi, dužine 3.500 metara, koja je jedna od najvećih investicija na beogradskom aerodromu. Nova staza zameniće postojeću, koja će uskoro biti remontovana.

Vučić razgovarao sa Lajčakom i Eskobarom o aktuelnoj situaciji na severu KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom i zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, a sastanku su prisustvovali i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Emanuele Žiofre i ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kristofer Hil. Na sastanku je razmotrena aktuelna situacija na severu Kosova i Metohije, načini za smanjenje napetosti na terenu, primena do sada postignutih sporazuma i mogućnosti za napredak dijaloga koji se vodi uz posredovanje EU, saopštila je pres služba predsednika Republike.

Brnabić: Profesionalizacija javnih preduzeća omogućiće da bolje rade

Predsednica Vlade Ana Brnabić ocenila je da će predloženim Zakonom o upravljanju privrednim društvima javnost moći bolje i transparentnije da bude upućena u poslovanje tih preduzeća. Ona je na polaganju kamena temeljca za izgradnju Nacionalnog odbojkaškog trenažnog centra istakla da će novi zakon omogućiti da se tačno vide ključni pokazatelji učinka. Kako kaže, tako će se videti da li su ta preduzeća ispunila svoju ulogu prema ovom društvu, građanima, državi – ili nisu. “Ako nisu, da ih onda smenjujemo. Takođe, pod obavezno je da birate ne samo direktore toga na konkursu, nego i skupštine i nadzorne odbore u nekim minimalnim uslovima. Dakle, radi se o profesionalizaciji kako bi bolje upravljali u nacionalnom interesu naše zemlje i svih njenih građana”, istakla je Brnabić.

Čadež: Zapadni Balkan region potencijala, a ne problema

Evropa treba što pre da prihvati činjenicu da region Zapadnog Balkana (ZB) nije region problema i nesreća, već potencijala kojih ni jedan drugi region u Evropi nema, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež. On je, govoreći na završnoj konferenciji Komorskog investicionog foruma Zapadni Balkan (KIF ZB6) u Prištini, kazao da tu činjenicu Evropa treba da iskoristi, posebno imajući u vidu da evropska ekonomija više od 90 odsto sirovina koje su joj potrebne uvozi iz Kine. “Ovaj region ne samo da ima sirovina i rezervi, već ima i rudnike koji funkcionišu, a ima i prerađivača koji mogu to da rade”, kazao je Čadež.

Er Srbija će prva u svetu koristiti Erbasovu tehnologiju za smanjenje emisije CO

Er Srbija potpisala je danas u Istanbulu sa kompanijama Erbas i Navblu ugovor o nabavci dva napredna softverska rešenja, koja će značajno doprineti uštedi goriva za avione i emisiji ugljen-dioksida, pa će Er Srbija biti prva kompanija koja će koristiti tu tehnologiju. Ugovor je potpisan na Godišnjoj generalnoj skupštini Međunarodne asocijacije za vazdušni saobraćaj (AGM IATA), koja se održava u Istanbulu od 4. do 6. juna, objavila je Er Srbija na svom LinkedIn profilu. Generalni direktor Er Srbije Jirži Marek izjavio je da Er Srbija već godinama pokreće različite inicijative u cilju smanjenja emisije ugljenika.

Tagovi:
Pročitajte još: